E-sportem můžete vydělat velké peníze, ale není to jen o sezení u počítače, říká profesionální hráč

21. říjen 2021

E-sport je fenoménem posledních let, kterému se ale zatím nevěnuje tolik pozornosti, kolik by si možná zasloužil. Často ho dělají i profesionální sportovci a to je také případ bývalého fotbalisty FC Hradec Králové Davida Laciny. Po úrazu se začal věnovat elektronickému sportu a dnes je jedním z našich nejlepších profesionálních elektronických hráčů.

Co je to vlastně elektronický sport neboli e-sport?
Je to něco podobného jako klasický sport, jen se vše odehrává na počítači. V dnešní době už to tam funguje úplně stejně jako v klasickém sportu. Akorát se to prostě neděje venku. Ale děti nebo i starší generace sedí doma za počítačem, a když jsou potom nějaké turnaje, tak se sjíždějí do vyprodaných hal.

Jsem tváří projektu Zdravý hráč, děti musí také cvičit, jinak tělo chátrá. K elektronickému sportu určitě klasický pohyb patří.
David Lacina, bývalý fotbalista, dnes hráč e-sportu

Není to velká fyzická dřina?
Fyzická asi úplně ne, ale hodně psychická. Myslím si, že se hraním počítačových her rozvíjí i mozek a pomáhá to třeba i při výuce angličtiny ve škole.

Vy jste se sportem začínal v FC Hradec Králové. Kdo vás přivedl k fotbalu?
My to máme v rodině, protože děda trénoval, všichni hráli, i starší bratr hrál, takže jsem odmalička lítal venku. Akorát potom nastal úraz, takže jsem se víc věnoval hraní na počítači. A přišla láska k e-sportu. Zjistil jsem, že se mi tam daří, dají se i vydělávat peníze, jsou turnaje u nás v Česku i ve světě, tak pak už se to rozjelo.

Čtěte také

Při e-sportu se dají vydělávat i velké peníze?
Když se podíváme na naši Českou republiku, tak teď se v pátek a v sobotu hraje finále v Praze v Letňanech na veletrhu For Games, kde za první místo tým získá půl milionu.

Teď se musím zeptat, protože počítačové hry jsou vnímány často i dost kriticky, děti vůbec nechodí ven a jsou zavřené doma u počítače. Vnímáte to také jako problém?
Problém to samozřejmě je. Já proti tomu bojuji, jsem tváří projektu Zdravý hráč, kde se snažíme děti dostat od počítače nebo jim vysvětlit, když už se e-sportu chtějí věnovat, že se musí také hýbat. Že to není o tom, aby jen seděly, protože tím trpí záda a celé tělo. Oni musí cvičit, musí se hýbat. To jim chceme dát do hlavy. Že i k elektronickém sportu klasický pohyb patří.

Přímé přenosy elektronického sportu jsou velmi populární

Opravdu v e-sportu vše funguje stejně jako v normálním sportu? Jen jste prostě u počítačů?
Je to tak. Dnes už týmy a organizace, za které hráči hrají, mají své trenéry, kteří je připravují na hru, pomáhají jim. Mají své gang hausy, vily, kde spolu ti hráči žijí. Stará se tam o ně kuchař, mají k dispozici fitness trenéra, psychologa, mentálního kouče a podobně. Funguje to na nejvyšší profesionální úrovni.

Jak moc se musí trénovat?
To je někdy problém, protože člověk za tím počítačem tráví strašně moc hodin. Třeba i 12 hodin denně.

Když to srovnáte s tréninkem ve skutečném fotbale?
Když to porovnám s fotbalem, tak tam jsou potom dvoufázové tréninky ráno a odpoledne, takže ve finále na tom hřišti strávíte třeba okolo pěti hodin. Ale pokud chce být člověk ve fotbale nejlepší, tak musí ještě i mimo tréninky na sobě makat.

Čtěte také

Co je takovou nejvyšší metou, které můžete v e-sportu dosáhnout?
Vyhrát turnaj major. A potom vyhrát za sebou v roce čtyři velké turnaje a získat grandslam.

Je to váš sen?
Já už se teď spíš věnuji streamování, hledám talenty. Profesionální kariéru už mám v podstatě za sebou. Takže teď se spíš motám okolo e-sportu, komentuji a analyzuji na velkých turnajích v Česku. Dá se říct, že e-sport popularizuji, jsem momentálně takovou jeho tváří.

A daří se vám tedy vytáhnout děcka od počítačů?
Já bych řekl, že se to daří. Jsou na to dobré ohlasy, ale je to hlavně na rodičích těch dětí. Aby si uvědomili, že pokud jejich potomci chtějí dělat e-sport, potřebují k tomu dělat i klasický sport. Protože jinak to tělo chátra.

Co do budoucna? Může se třeba e-sport stát i součástí olympijských her?
Už se o tom dokonce i nějakým způsobem jednalo. Já si myslím, že by to ničemu nevadilo. Samozřejmě zase záleží z diváckého hlediska, jaké hry by tam byly. Střílečky tam asi nebudou. Ale e-hokej nebo e-fotbal by na olympiádě klidně být mohly.

Celý rozhovor s Davidem Lacinou, profesionálním hráčem e-sportu, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.