Klarinet je skvělý nástroj, opravdu pasuje všude. Zahraji si jazz i folklór, usmívá se Irvin Venyš

26. září 2024

Pozveme vás na jedno krásné hudební setkání v Kostelci nad Orlicí, do úžasných prostor tamního Nového zámku Františka Kinského, kde ve středu 2. října vystoupí přední český klarinetista Irvin Venyš s komorním souborem Barocco sempre giovane. Zahrají u příležitosti hned dvou výročí významného kosteleckého rodáka, hudebního skladatele Františka Ignáce Antonína Tůmy.

Prý jste se nedávno vrátil ze zahraničního koncertu?
Nedávno jsem ze svou kapelou Irvin Cimbalom band, což je taková folklorní koncertní záležitost, hrál ve švýcarském Wengenu, kde se jezdí světový pohár ve sjezdovém lyžování. Dlouhé roky jsem se na to díval v televizi, teď jsem to viděl naživo.

Takže máte rád sport.
Mám.

Čtěte také

Nelze si nevšimnout také vašeho krásného zvučného jména Irvin Venyš, takového až uměleckého trošičku. To rodiče předpokládali, že budete umělec a dali vám takové jméno?
Nepředpokládali, i když můj strýc říkal: ten má dlouhé prsty, to bude klavírista. Naštěstí klavírista nejsem. Ovšem klarinetista potřebuje mít prsty hbité, krátké a šikovné.

Už odmalička vás hudba lákala?
V podstatě ano. Narodil jsem se ve folklórním kraji čili nějaké geny mám. Můj dědeček měl absolutní sluch a absolutní paměť. Hudba mě určitě lákala vždy.

Ale i sport tam určitě byl.
Ano, hrával jsem basketbal. Moje maminka byla opravdu skvělá basketbalistka, než se stala lékařkou.

Narodil jsem se ve folklórním kraji čili nějaké geny mám. Můj dědeček měl absolutní sluch i paměť. Hudba mě určitě lákala vždy.
Irvin Venyš, klarinetista

Bylo těžké vybrat si mezi sportem a hudbou, tedy klarinetem?
Upřímně, já jsem v podstatě jel na přijímací zkoušky klarinetu na brněnskou konzervatoř i kvůli tomu, abych stíhal basketbal. To byl jako jeden z faktorů. Pak jsem si dvakrát zlomil oba palce a vybral si klarinet.

Čtěte také

Vy pocházíte z jižní Moravy, konkrétně z Kyjova. Skvělé víno, folklórní muzika. A klarinet je pro tuto hudbu jako stvořený, ne?
Klarinet je skvělý nástroj, protože opravdu pasuje téměř všude. Já si zahraji jak směrem do jazzu s Epoque Quartetem, tak třeba folklór s cimbálovkou. Ale samozřejmě jsem takzvaně školený klasický hudebník.

Takže všechno zvládáte, ale klasická hudba je vaší doménou.
Jak to zvládám, to asi musí posoudit posluchači, ale klasická hudba je opravdu mou doménou. Různé styly klasické hudby.

Dostal jste se někdy také do štíru s klarinetem? Že jste si řekl: už mě nebaví, chci zkusit něco jiného.
Obvyklá odpověď zní, že to prožívám asi každé druhé ráno. A jsme teď spolu relativně v harmonii. Člověk musí být sebekritický, a až přijde chvíle, kdy výkonnost nebude úplně top, tak přejdu na vinohrad. Vždy jsem si představoval vinohrad v Toskánsku. Dokážu si to představit.

Irvin Venyš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Teď nás Irvine pozvěte na koncert do Kostelce nad Orlicí příští týden ve středu.
Budu hrát Františka Vincence Kramáře, jeho Kvartet pro tři smyčce a klarinet B Dur. A potom samozřejmě velký hit klarinetové literatury, Mozartův klarinetový kvintet. Naštěstí je docela hodně klasické hudby pro klarinet. Samozřejmě ne tolik jako pro klavír a housle, ale je toho opravdu, zaplaťpánbůh, dost.

Čtěte také

Kdo je tedy předním hudebním skladatelem pro klarinet? Vy jste zmínil Wolfganga Amadea Mozarta.
Samozřejmě Mozart a Kramář z těch klasiků. Ale v podstatě většina skladatelů má nějaké své dílo pro klarinet, ať už komorní, či koncertantní.

Já se ptám proto, jestli vás třeba nenapadlo si také zkomponovat nějakou skladbu.
Mě samotného ne. Komponoval jsem, když jsem byl malý a zavčas jsem toho nechal. Nicméně pro Rok české hudby mám projekt Hledání českého klarinetového koncertu. Tady mi napsali v podstatě koncerty Jiří Gemrot, jehož koncert budu točit s Jakubem Hrůšou, potom další koncert mi napsal Jiří Teml, ten budu točit s Ondřejem Vrabcem a objevili jsme koncert Ladislava Simona, který nebyl ještě natočen. Čili i ten budu točit s Ondrou Vrabcem a Jiřího Temla budeme ve světové premiéře 7. 12. premiérovat na festivalu Dny Bohuslava Martinů.

Naštěstí je docela hodně klasické hudby pro klarinet. Většina skladatelů má nějaké své dílo pro klarinet, ať už komorní, či koncertantní.
Irvin Venyš, klarinetista

Vy jste totiž také ředitelem Nadace Bohuslava Martinů.
Ano, jsem druhým rokem ředitelem Nadace Bohuslava Martinů. Bohuslav Martinů, to je obrovská skladatelská česká osobnost, a mým úkolem je jeho dílo propagovat. Čekají nás krásné koncerty v rámci festivalu Dny Bohuslava Martinů, ale také interpretační soutěž. Zahajovací koncert Dvořákovo Trio 14. listopadu, závěrečný koncert jsem již zmiňoval, 7. 12. se světovou premiérou, Robertem Kružíkem a se zlínskou filharmonií. Mezitím Zemlinsky Quartet, Jiří Bárta s Terezií Fialovou, Pražský filharmonický sbor, než odletí na obrovské turné do Carnegie Hall, čili je tam toho.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí
pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

Co vás ještě teď všechno čeká? Na co se těšíte v nejbližších týdnech či měsících?
Kromě návštěvy krásného zámku v Kostelci nad Orlicí se dnes večer těším na koncert v rámci předávání cen Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, který přenáší Česká televize. A opravdu se těším, až uslyším ty nové koncerty v reálu s orchestrem. To mě opravdu zajímá.

Tak se podívejte dnes určitě na Českou televizi, kde bude vystupovat náš dnešní host, přední český klarinetista Irvin Venyš, i s klavíristou Ivo Kahánkem. A příští týden se můžete těšit do zrcadlového sálu nádherného Nového zámku Františka Kinského v Kostelci nad Orlicí ve středu 2. října od 19 hodin. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související