100. narozeniny slaví proslulý houslařský ateliér Pilař v Hradci Králové: Radost i závazek současně

27. září 2024

Proslulý houslařský ateliér Pilař v Hradci Králové si letos v září připomíná rovných 100 let. Bylo to totiž právě 1. září roku 1924, kdy Karel Pilař otevřel v tehdejší Husově ulici, dnes ulice Dukelská č. p. 95, dílnu a krámek s hudebninami. A tím založil tradici, která už pokračuje přes čtyři generace. 

U příležitosti 100. výročí houslařského ateliéru Pilař v Hradci Králové vyšla i krásná kniha. Tu vám s autorkou Evou Veselou a s houslařkou Šárkou Huškovou Pilařovou představíme.

Eva Veselá a Šárka Hušková Pilařová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Úvodem nejdříve blahopřeji ke 100. narozeninám. Šárko, co to pro vás znamená, jako pokračovatelku houslařské tradice?
Šárka Hušková Pilařová: Je to krásná věc. Naši předkové založili něco, co pokračuje už ve čtvrté generaci. A je to samozřejmě velký závazek. Věřím, že tradice bude nějakým způsobem pokračovat i dál.

Už více než 20 let se znám s rodinou Pilařů, stýkáme se skoro každý týden. Tak jsem tomu krásnému řemeslu nahlédla trochu pod pokličku.
Eva Veselá, autorka knihy 100 let ateliéru Pilař v Hradci Králové

Chystáte velké oslavy na příští týden. V úterý 1. října zazní velký koncert v sále Filharmonie Hradec Králové. Od září už je i výstava. Důležitým dárkem je ovšem i krásná kniha, která teď leží přede mnou na stole, 100 let ateliéru Pilař v Hradci Králové. Paní Evo, jak jste k Pilařům přišla?
Eva Veselá: Dříve jsem pracovala jako redaktorka v Hradeckém deníku a měla jsem mimo jiné na starosti také kulturu a zejména hradeckou filharmonii. Měla jsem tak možnost setkání a rozhovorů s významnými hudebníky. A už více než 20 let se znám s rodinou Pilařů. Znala jsem Vladimíra, znala jsem Tomáše, Karla už jsem bohužel nezastihla. Znám Šárku a jejího muže Pavla, stýkáme se skoro každý týden. Takže jsem tomuto krásnému řemeslu nahlédla pod pokličku.

Čtěte také

Vzpomenete si na svůj první rozhovor s někým z houslařského rodu Pilařů?
Eva Veselá: Samozřejmě si vzpomínám, protože jsem z toho potom čerpala i následně. Ptala jsem se jich, protože jsem byla v té době naprostý laik, jak se staví housle. Tenkrát jsem říkala "jak se dělají" a byla jsem napomenuta, že housle se nedělají, nýbrž staví. A postupně jsem se do toho vpíjela, řekla bych, až se mi to dostalo pod kůži. Na housle sice nehraji, ale moc ráda se dívám na tyto krásný nástroje a vnímám jejich duši. Proto jsem se také pustila i s chutí do knihy, když mě Tomáš Pilař oslovil, jestli bych k tomu 100. výročí nenapsala knížku.

Když jsem knihu otevřel, hned jsem narazil na velkou zajímavost, Šárko. Že váš dědeček Vladimír Pilař byl nejen skvělý mistr houslař, ale také hrál na flétnu.
Šárka Hušková Pilařová: Ano, hrál na příčnou flétnu, dokonce v orchestru. Byl to výborný muzikant.

Čtěte také

Pak tady vidím, že vy, Šárko, trénujete malé judisty?
Šárka Hušková Pilařová: Ano, mimo jiné. Já toho dělám opravdu hodně.

A pamatujete si zakladatele dílny, vašeho pradědečka?
Šárka Hušková Pilařová: Pradědečka Karla si pamatuji. Sice jen krátce, byla jsem malá holčička, ale nějakou vzpomínku si na něj nesu. Vzpomínky na byt, kde bydlel, pamatuju si, že jsme tam občas k němu chodili.

Jako dítě mě housličky fascinovaly. A nebyl jsem sám, protože i houslový virtuos Jaroslav Svěcený mi vyprávěl, jak chodil kolem výlohy s vašimi houslemi a ty ho magnetizovaly a přitahovaly. Je hezké slyšet, že to mělo vliv na kariéru houslových virtuózů, jako je Jaroslav Svěcený.
Šárka Hušková Pilařová: To je určitě moc hezké. Ta naše výloha byla poutavá. Myslím si, že dnes na to spousta starších lidí, kteří to zažili, vzpomíná. Dnes už jsme možná rádi, že jsme v klidnější části města a bez výlohy, protože přeci jen potřebujeme čas a klid na práci.

Táta přišel s tím, že když chci housle stavět, tak na ně musím umět i hrát. A dnes to zase tvrdím svým dětem. Určitě budou jednou rády.
Šárka Hušková Pilařová, houslařka

V úterý 1. října zazní v sále Filharmonie Hradec Králové velký slavnostní koncert. A výstava tam už je celé září.
Eva Veselá: Nebude to velká oslava, protože ateliér Pilař je skromný. My si to výročí jen připomínáme a tak se to nějak nabalilo. Nejdřív jsem napsala knihu a protože jsem získala spoustu fotografických a dobových materiálů, tak jsem se nakonec rozhodla, že bychom z toho udělali i výstavu. Vzniklo 17 výstavních panelů, které se po vydání knížky instalovaly 1. září ve Filharmonii Hradec Králové. A protože pan Šrámek, současný ředitel filharmonie, je velice vstřícný, tak nás napadlo uspořádat koncert a zmínit výročí. A on měl krásný nápad, že bychom uspořádali mimořádný koncert s mladými muzikanty z hradeckých škol.

Čtěte také

Mimo jiné tam také budou zajímavé sólistky jako Julie Svěcená, dcera Jaroslava Svěceného, bude tam jako sólistka houslistka i Šárka Hušková Pilařová a dcera pana Pilaře Květa. I vnuci tam zahrají jako sólisté, Adam a Matěj. Vernisáži bude od 18 hodin, pak následuje křest knihy a koncert. Ale ještě bych chtěla zmínit takové překvapení. Před koncertem bude promítnut zhruba osmiminutový, úžasný video medailonek o houslařské rodině Pilařů, o jejich ateliéru.

To mě zajímá. Jestli houslař musí také na housle umět hrát.
Šárka Hušková Pilařová: Je to velká výhoda pro houslaře, protože když muzikant přijde s nějakým problémem, který potřebuje vyřešit, tak je dobré, když ten problém dokáže houslař sám odhalit. A dokáže zjistit, jestli by tomu muzikantovi dokázal pomoci. Je pravda, že housle jsem chtěla stavět úplně odmalička, to jsem věděla. Ale s tím hraním to zase tak úplně nebylo. Tenkrát můj tatínek přišel s tím, že když chci housle stavět, tak na ně musím umět i hrát. Tím mě u toho udržel a dnes je to pro mě největší koníček, to hraní mě moc baví. Jsem mu za to vděčná, že mě u toho udržel, protože to je prostě super. A dnes to zase tvrdím svým dětem. Chápu, že je nebaví to cvičení, ale určitě budou jednou rády.

Vy jste tedy zástupkyní čtvrté generace houslařského rodu Pilařů. Má rod pokračovatele?
Šárka Hušková Pilařová: To zatím nevíme, protože je ještě čas. Starší syn se vydal jinou cestou, ten už je na Technické univerzitě v Ostravě, takže tam asi to řemeslo nepůjde. Ale u mladšího syna tak trochu doufáme. Uvidíme.

Na závěr popřeji minimálně ještě dalších 100 let rodu Pilařů, ať vaše housle mají pořád zvuk ve světě. A všechny zveme v úterý 1. října do sálu hradecké filharmonie na koncert. Pozvaly vás osobně Šárka Hušková Pilařová, představitelka čtvrté generace slavné houslařské rodiny, a Eva Veselá, autorka knihy 100 let ateliéru Pilař Hradci Králové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související