Petr Voldán: Diamantové houslové zrání

Šedesátka je dnes už sice běžný, nicméně i tak už úctyhodný věk. A když slaví “šedesátku” mezinárodní dětská hudební soutěž, je to opravdický unikát, který daleko přesahuje hranice kraje i Evropy. Petr Voldán a jeho pondělní glosa zdaleka nejen na téma houslové “Kociánky” v Ústí nad Orlicí.

Šedesátiletou výdrž manželského páru oceňujeme jako diamantovou svatbu. Z tohoto pohledu je spojení dětí, houslí a města pod Orlickými horami - vzhledem k začátku už šedesátého ročníku Mezinárodní houslové soutěže Kocianovo Ústí - v podstatě spojení s leskem diamantů.

Jsem přesvědčen, že drahocenným kamenem “Kociánka” bezpochyby je. Jen si to asi stále mnohem víc uvědomují účastníci soutěže - a že jich už bylo, organizátoři - a že jich naštěstí pořád spousta je, i housloví odborníci a nadšenci od Ameriky po Mongolsko - než veřejnost u nás doma. Tahle unikátní soutěž rezonuje kolem zeměkoule, kdežto doma se stále pere o pozornost a přízeň v širším měřítku.

Je zkrátka z Ústí nad Orlicí. Což je - pokud jde o publicitu, určitý handicap. Ale pokud se jedná o soutěž samotnou a houslové naděje - o které hlavně jde, je to naopak velká přednost.

Housle (ilustrační snímek)

Jak mi potvrzuje už desetiletá osobní zkušenost s výjimečnou akcí - o co je dějiště menší a od velkých center kultury vzdálenější, o to jsou lidé obětavější, zapálenější, vytrvalejší i soudržnější. Stejné vlastnosti přece zdobí i ta manželská šedesátiletá spojení. “Oušťáci” svoji “Kociánku” drží nad vodou, opečovávají a tak se o její další cestu nebojím.

Jako se neobávám, že by městečko ve východočeském regionu houslový potěr na světové mapě hudebních milníků nenašel i v budoucnu. “Kociánka” má prestiž. Proč by housle každý květen jinak balilo na cestě k nám tolik zájemců - letos na šedesát z dvaadvaceti zemí. Společně s našimi nadějemi rozezní celý týden jeden z nejoblíbenějších hudebních nástrojů. Mimochodem - housle se nevyrábějí, housle mistři houslaři už čtyři století staví. A když něco stavíme, obvykle na delší dobu. Nabývání kvality říkáme - zraje jako víno.

V Ústí nad Orlicí bude zrát “Kociánka” ode dneška už po šedesáté. Na což bychom měli být pořádně hrdí. A tak už jen gratulace a přání i vám u přijímačů úspěšného pondělí i celého týdne.

03001536.jpeg
autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.