Možná i vaše dítě hraje na hudební nástroj, co prošel rukama vězňů

22. únor 2016

Vězni a hudba patří k sobě už od dob Daliborových aneb kde všude vdechují život hudebním nástrojům. Věznice Odolov na Trutnovsku se může pochlubit unikátem. Uvnitř areálu funguje dílna, ve které odsouzení vyrábí a opravují hudební nástroje. Na ty následně hrají nejen děti v hudebních školách, ale třeba i umělci v pražské komorní filharmonii.

Odolov je věznice s dozorem a momentálně je v ní téměř čtyři sta odsouzených. Místní dílnou už jich prošlo téměř padesát. Opravili víc než stovku hudebních nástrojů, mezi nimi například vzácné violy z let 1671 nebo 1868.

„Ta byla restaurovaná. To byl nález, kde bylo asi osmdesát procent nástroje, dvacet chybělo a dneska plnohodnotně hraje," popisuje violu z devatenáctého století vychovatel věznice Zdeněk Hetflejš.

V dílně, kterou má na starosti prý navíc vznikají také úplně nové hudební nástroje.

Čtěte také

„Umíme postavit xylofony, z českého dřeva. V obchodě stojí zhruba dvanáct tisíc korun a my je umíme dát hudební škole zdarma," říká Zdeněk Hetflejš.

V dílně přitom pracují i lidé, kteří předtím nikdy žádnou zkušenost se dřevem neměli.

Patří mezi ně i Martin: „Já jsem se seznámil se dřevem až tady. Naučil jsem se to až tak zhruba po roce a ještě se stále učím."

Country pohoda

Další z odsouzených, Petr, je vyučený mechanik hudebních nástrojů. Ve vězení už vyrobil dvoje housle, momentálně opravuje šestistrunnou kytaru: „Která byla rozštípnutá, krk, v takovým dezolátním stavu. Takže v podstatě generálka. Je to pro mě zábava a vyplnění toho volnýho času tady."

Co bude po propuštění z vězení ještě neví, ale možná si vezme příklad z jednoho svého předchůdce.

Ten momentálně provozuje svojí vlastní houslařskou dílnu.

autor: PLE
Spustit audio