Starosta Nového Města nad Metují: Děkuji všem, kteří pomohli při povodních. Společně jsme to zvládli

25. září 2024

Teď zamíříme do Nového Města nad Metují na Náchodsku, do města, kterému se také říká pro jeho fotogenický reliéf Český Betlém. Mají tam nejen půvabný zámek a krásné historické centrum, ale i slavný Festival české filmové komedie, jehož 46. ročník nedávno skončil. Na vše se zeptáme starosty Milana Slavíka z ODS.

Začněme vodou, protože Česko postihly velké povodně a rozbouřené toky hrozily téměř všude. A Metuje také na některých místech napáchala velké škody. Jak jste to zvládli u vás v Novém Městě?
Musím říci, že jsme to zvládli na výbornou. Měli jsme hlavně čas se připravit, to byla velká výhoda. Predikce byly opravdu až katastrofické, ale naštěstí se úplně nenaplnily. Metuje přesto dosáhla 3. povodňového stupně, ale byli jsme připraveni. Tým hasičů, skautů, dobrovolníků, ale i fotbalistů a samozřejmě technických služeb, městské policie a dalších fungoval skvěle. Do noci naplňovali pytle s pískem, připravili jsme se zvládlo se to. Ten zásah byl minimální.

Milan Slavík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak fungovala komunikace mezi krajem a vámi starosty? Nebo i s ostatními starosty.
Výhodou bylo, že kraj měl určité možnosti, například jsme vyjednali asi 4 000 pytlů, které jsme měli k dispozici. Nakonec jsme je ani všechny nevyužili. A ta organizace byla tak skvělá, že se pomoc přes integrované záchranné sbory distribuovala prostě do těch nejvíce postižených oblastí. Kritické objekty byly dobře zabezpečeny, velké obavy jsme měli třeba například z házenkářského hřiště v Krčíně. Tam je nová přístavba, vlastně to ještě ani není pojištěno. Tam jsme měli obavy, ale zabezpečilo se to a bylo to v pohodě.

Na povodně jsme byli připraveni. Tým hasičů, skautů, dobrovolníků, ale i fotbalistů, technických služeb a městské policie fungoval skvěle.
Milan Slavík, starosta Nového Města nad Metují

Jak to vlastně vypadá s protipovodňovými opatřeními u vás v Novém Městě nad Metují?
Existuje protipovodňový plán, takže se jelo podle něj. Musím říci, že teprve budeme mít vyhodnocení a jistě je co zlepšovat. Každopádně nějaké mobilní zábrany nebo nafukovací vaky bychom měli rádi k dispozici.

Čtěte také

Kdy byly u vás ve městě naposledy povodně, které napáchaly škody?
Vzpomínám si na roky 1998 a potom 2006. Vždy to odnese část Krčína a potom prostor pod náměstím. Jinak je město na skále, na kopci. Takže větší část města ohrožena není.

Právě v čase velkého deště a povodní u vás začínal letošní 46. ročník Festivalu české filmové komedie. I tam jste vše jste zvládli?
Ano, festival začínal v neděli, museli jsme se i s místostarostou omluvit ze zahájení, protože jsme byli neustále v terénu, na úřadě se téměř bydlelo. Pan ředitel festivalu nás omluvil, přišli jsme až v neděli večer jen na chvíli pozdravit sponzory a účinkující.

Byly nějaké další akce odloženy kvůli povodním?
Ano, na ten kritický víkend vycházel i vrchol turistické sezóny Evropského dědictví spojený se zámeckým vinobraním. Byla nasmlouvána spousta spolků, pořádali jsme to i s partnerským městem Česká Skalice, ti to měli spojené se Spolkovým dnem. Tak jsme to posunuli o týden a akce proběhla minulý víkend. Počasí bylo nádherné, takže se to úžasně povedlo. Byla to těžká improvizace, velká hoňka, ale nakonec to bylo fajn.

50. ročník Festivalu české filmové komedie chceme uspořádat v zrekonstruovaném kině. Půjde o jednu z největších investic za poslední roky.
Milan Slavík, starosta Nového Města nad Metují

Vašemu nádhernému městu se také říká Český Betlém.
Samozřejmě, žiji v Novém Městě už 50 let, takže vždy, když jedu s někým známým něco kamarádem, tak to naschvál vezmu z druhé strany, aby se přijelo od hor. Aby to byla pecka.

Čtěte také

Zastavil bych se také u legendárního Kina 70. Před časem jsme si povídali o jeho plánované rekonstrukci. Tak jak to vypadá?
Plánovaná rekonstrukce je ve fázi projektování. Teď, když končil 46. ročník festivalu a 50. ročník se blíží, tak jsem vyslovil své přání, že bychom onen jubilejní ročník mohli stihnout uspořádat už v nově zrekonstruovaném kině. Tak nám držte palce, je to reálné. Půjde o jednu z největších, jestli ne vůbec největší investice za posledních několik desítek let v Novém Městě, takže to určitě bude náročné. Ale festival samozřejmě nepřerušíme, protože nebyl přerušen nikdy od samého začátku, a uspořádáme ho určitě v náhradních prostorách.

Jaké další priority máte teď na stole? Co vás čeká v nejbližší budoucnosti?
Každý rok chceme začít realizovat jeden z větších projektů. Kino by mělo být až přespříští rok, takže letos bychom ještě chtěli začít dělat letní areál u Metuje, bývalé koupaliště.

Čtěte také

To je vaše srdeční záležitost. Vzpomínám si, že jste mi vyprávěl, jak jste se tam jako kluk chodil koupat.
Přesně tak. Čekáme na stavební povolení, uvidíme, kdy ho dostaneme a jestli letos budeme moci začít. Rok se nám už nachyluje. Ale musím ještě říci, že jak byl vybudován zemní protipovodňový val, tak se teď ukázalo, že velká voda tomu území nehrozí. Voda se vylévá na druhou stranu. Tedy pokud se koupaliště zrekonstruuje a obnoví, tak by nebylo ohroženo velkou vodou.

Také dostupné nájemní bydlení byste rádi vybudovali v Novém Městě nad Metují.
My jsme úplně v plánu neměli, že by město samo budovalo nějaké byty, protože těch investic je tam samozřejmě mnoho. Ale přišel tento program, tak už asi půl roku na tom pracujeme a máme pro areál bývalých kasáren urbanisticko-architektonickou studii. Máme tam stavebně povolen obrovský centrální park, který musíme mít zrealizovaný do konce roku 2027. A okolo mohou vyrůst domy. Takže s tím budeme začínat.

Naším hostem byl Milan Slavík z ODS, starosta Nového Města nad Metují na Náchodsku. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související