Nové Město nad Metují je blízko obnově areálu bývalého letního koupaliště. Radnice shání miliony

13. květen 2023 07:59

Obyvatelé Nového Města nad Metují na Náchodsku se pravděpodobně dočkají obnovy letního koupaliště. Mimo provoz je od 80. let minulého století. O úpravu chátrajícího areálu žádaly tisíce lidí prostřednictvím petice. Momentálně radnice na pokyn zastupitelů hledá projektanta a shání peníze. Potřeba budou desítky milionů korun.  

Čtěte také

Areál letního koupaliště v Novém Městě nad Metují už koupaliště připomíná jen velmi vzdáleně. Stojím přímo u hlavního bazénu, ve kterém rostou stromy a kameny, tvořící stěny koupaliště, se sypou.

Na vše se díváme společně s nezávislým zastupitelem města Vladimírem Brožem, který má k tomuto místu osobní vztah. Bydlí nedaleko a patří mezi ty, kteří se zasazují o to, aby se tohle koupaliště obnovilo. „Určitě, mám kousek odtud dům a bydlím tady. Je to úžasná lokalita, dříve sem chodilo nějakých tisíc lidí denně, i více. Takže předpokládáme, že občané by to opět dostatečně využívali.“

Zatím není úplně jasné, jak se tohle místo změní, teprve se chystá projekt. Co je ale jisté, že by mělo vzniknout biotopové koupaliště. „Stávající konstrukce bazénu by měla sloužit jako venkovní, ztracené bednění. To znamená, že dovnitř by se přibetonovaly nějaké zídky, kotvené do tohoto bednění. Tím by byla zachována velikost i tvar stávajícího koupaliště.

Čtěte také

Kolem areálu vyrostl les, předpokládám, že i okolí se tedy výrazně změní. Minimálně s ohledem na to, že zde chybí parkovací plochy. „Ty jsou součástí požadavku na zpracování studie. Předpokládáme tady do 40 parkovacích míst pro auta a dále pro motorky a kola. Ale jinak bychom tady rádi měli velkou zelenou plochu. Krajináři si řeknou, co se stávajícími stromy.

„A mohla by vzniknout i nějaká hřiště, na volejbal či tenis. Ale to už jsou takové bonbónky navíc. V prvé řadě jde o koupání, vysvětluje Vladimír Brož.

Čtěte také

Začíná se tedy teprve projektovat, tak se nabízí otázka, zda jde o blízkou či dalekou budoucnost. „Dokumentaci pro stavební povolení chceme mít do konce roku. Pak se budeme snažit získat pro projekt nějakou dotační podporu, uvidíme, co se nám podaří sehnat. Pokud bude financí méně, tak budeme třeba areál budovat po etapách.

„Udělali bychom nejdříve vlastní biotop s nějakým jednoduchým zázemím a postupně by se mohlo přidávat. Základ by mohl být hotový v roce 2025, dodává Vladimír Brož.

Celkově by mělo jít o investici za zhruba 40 milionů korun.

Spustit audio

Související