Mám stále ještě počáteční vítr v plachtách, usmívá se starosta Nového Města nad Metují Milan Slavík

7. září 2023

Přesuneme se do Nového Města nad Metují, kde s velkou slávou a parádou otevřeli po velké rekonstrukci svůj zimní stadion. Všechno aktuální dění ve městě probereme se starostou Milanem Slavíkem z ODS. 

Jak dlouho trvala rekonstrukce zimního stadionu a co se všechno dělalo?
Rekonstrukce se připravovala velice dlouho, protože projekt byl už někdy v roce 2016. A k vlastní rekonstrukci haly, protože se jednalo o poměrně hodně peněz, nedošlo, jednalo se pouze o technologii, což je hlavní, ale není to až tak úplně vidět. Měnily se také mantinely, střídačky, časomíra i sněžná jáma. Ta je dnes na druhé straně, využívá se z ní zbytkové teplo, které ohřívá bojlery, takže celá technologie je naprosto nová a moderní. Stálo to mnoho peněz a hlavně to také ušetří i lidskou práci, protože dnes to může obsluhovat jen jeden ledař. Dříve museli být minimálně dva. Zkušební provoz už byl v květnu, v červnu se zkoušel a při těch velkých vedrech se ukázalo, že led můžeme mít prakticky celoročně. V srpnu bylo i veřejné bruslení na zkoušku a teď v září se zimní stadion slavnostně otevřel.

Chceme projektovat hodně věcí, připravujeme se a věřím, že příští rok už nějaké plody budeme sbírat. Ale tak úplně rychle to nejde.
Milan Slavík, starosta Nového Města nad Metují

Hala byla postavena v roce 1970? Ona je na tu dobu dost architektonicky pokroková. Tvoří ji takový dřevěný oblouk.
Ano, roku 1970 se stavěl stadion. Ale dřevěná hala se stavěla až v letech 1983 až 85. Jsou to lepené obloukové nosníky, vždy ze dvou kusů, které se daly proti sobě. Byl to takový severský styl a nemělo to obdobu tady v naší lokalitě.

Čtěte také

A pořád je tedy v dobrém stavu?
Na té konstrukci je samozřejmě vidět nějaký zub času, ale myslím si, že ještě hodně dlouho vydrží.

Říká to odborník, protože vy jste původním povoláním stavař. Zeptám se, co je nového v Novém Městě nad Metují. Vy už máte 11 měsíců za sebou ve funkci?
Ano, jedenáctý měsíc jsem začal. A velice rychle to uteklo. Myslím si, že těch věcí, co chceme dělat, tak úplně rychle to nejde. Ale máme stále ještě ten počáteční vítr v plachtách, chceme být připraveni na různé dotační výzvy. Chceme projektovat hodně věcí, připravujeme se a věřím, že příští rok už nějaké plody budeme sbírat.

Čtěte také

Můžete být konkrétní co projektujete? Vaše srdeční záležitost je koupaliště, ale to je bohužel stále ve špatném stavu, nepoužívá se.
Ještě ne, teď jsme ve fázi projektování, máme zastupitelstvem schváleny peníze na kompletní projektovou dokumentaci a věřím, že na jaře bychom mohli začít už něco realizovat. Tam se jedná hlavně o to, abychom ho mohli vyjmout ze záplavového území, a potom se teprve bude moci realizovat to další. Je to složitá cesta, koupaliště je na takovém hůře přístupném, ale krásném místě v údolí. Takže zabojujeme, a těšíme se na nějaké prvotní návrhy, které bychom měli už brzy vidět.

Pak mě napadá ještě třeba budova Kina 70, kde už brzy začne opět Festival české filmové komedie.
Ano, kino mělo nedávno 50 let a festival letos slaví 45. ročník. Na samotnou budovu kina máme vítěze architektonické soutěže, se kterým jednáme o detailech. Máme na to dva architekty, nového městského architekta Radka Novotného a paní architektu Matoušovou, která je přímo na objekt kina hlavní konzultantkou. Takže věřím tomu, že s těmito dvěma odborníky se to podaří.

Milan Slavík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Festival české filmové komedie začíná 10. září, potrvá do 15. září, a my odtamtud v pátek 15. září budeme také dopoledne vysílat. Naším hostem byl starosta Nového Města nad Metují Milan Slavík.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související