U Nového Města nad Metují vzniká nová naučná stezka zaměřená na zdejší unikátní skály a kameny

16. červenec 2022 18:02

V Libchyňském údolí u Nového Města nad Metují vzniká nová geostezka. Má za úkol seznámit návštěvníky s okolní přírodou a především s unikátní geologickou strukturou novoměstského podloží, které po tisíce let utvářela voda a vodní toky. Většina prvků je už na svém místě, zbývá dodělat jen několik detailů. I tak už první návštěvníci nové výletní místo objevují. 

Čtěte také

„Stezka vychází odtud a pokračuje dál do lesa podél potoka. Podíváme se, co se tam děje,“ říká Michaela Minariková, která stojí za vznikem této nové geostezky.

Míjíme skupinku dětí, které jsou tu na táboře. Na stezku se napojujeme v místě, kde je dětský tábor. Takže tu teď bude větší pohyb osob. Ptám se na to Alice Fryšové, správkyně dětského areálu. „Víkendy tu obvykle bývají navštěvovanější, prochází tudy více lidí. Zatím jsem na stezku zaznamenala kladné ohlasy, pochvalují si to a těší se, jak se to bude vyvíjet dál.

Proč je tady nová stezka? Když nedaleko, prakticky za kopcem, je Klopotovské údolí? „Klopotovské údolí je určeno prakticky těm nejmenším návštěvníkům. Ale víme, že tady chybělo něco i pro starší děti. Takže náročnější terén i tématika naučné stezky.

Míříme k informační ceduli. „Vzhledem k tomu, že jsme se na stezku napojili u dětského tábora, tak se blížíme asi ke čtvrté tabuli. Tento týden budou sem do lesa přivezeny exponáty hornin, které se tu v regionu objevují. Bude tu jak novoměstská opuka, na které stojí Nové Město nad Metují, tak i fylit, který se nachází pod opukou.

„Dál tady bude pískovec, amfibolit i gabro. Jsou to všechno horniny z Hrádku, z lomu v Mastech i z Červeného Kostelce, doplňuje Michaela Minariková.

Čtěte také

Pokračujeme dál a o kousek popojdeme. Celá stezka je sice dlouhá jen tři kilometry, ale terén není úplně jako v parku. „Trasa není vhodná pro kočárky, je zapotřebí s tím dopředu počítat. A vzít si opravdu obuv vhodnou do terénu.

Přicházíme na místo, kde je zlatý hřeb této stezky, jestli se to tak dá říct. Je tam mlýnek i kbelík. Děti se to ho již ujaly. „Vzhledem k tomu, že se stezka věnuje i vodním tokům, tak jsme pro ty nejmenší děti zvolili, aby tu měly nějakou zábavu, interaktivní vodní prvek. Vodu si mohou nabrat z potoka, nalít ji do dřevěného koryta a vyzkoušet, jak to funguje.

Na nové stezce v Libchyňském údolí u Nového Města nad Metují na Náchodsku zbývá dodělat už jen několik detailů. Slavnostně bude pro veřejnost otevřena 22. července.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související