Kraj zkamenělých stromů a polodrahokamů získává světový věhlas i díky Geoparku Český ráj

17. únor 2018 10:10

Novopacko je východní bránou Geoparku Český ráj, který patří do sitě evropských geoparků UNESCO. Jsou tam zařazená výjimečná místa s odkryvy hornin a nálezy vzácných nerostů, zkamenělin nebo část krajiny, která vynikají jedinečností i krásou. 

Nová Paka leží v geologicky pestré oblasti, najdeme tam vyvřelé, usazené i přeměněné horniny nejrůznějšího stáří. Některé z nich obsahují množství zkamenělin nebo zajímavých minerálů.

Daleko za hranicemi naší vlasti je proslulý výskyt „polodrahokamů" a zkamenělých stonků prvohorních rostlin. Zmapování těchto pokladů ukrývá novopacká Klenotnice drahých kamenů.

Nedávno ke Geoparku Český ráj přibylo i území Jičínska

„Tato část doplnila nelogické vykousnutí hranice, která původně město Jičín míjela. Teď už tam patří, a k tomu ještě několik okolních, geologicky zajímavých útvarů jako je třeba Zebín nebo Veliš, třetihorní vulkány, které jsou pro návštěvníky pohledné, ale i zajímavé z geologického hlediska," říká Václav Mencl, hlavní geolog Geoparku Český ráj.

Pohled do expozice v přízemí Klenotnice drahých kamenů

Prestižní značka UNESCO se musí pravidelně potvrzovat

Být v geoparku UNESCO není jen tak: každé čtyři roky musí park potvrdit, že si členství zaslouží.

„Přijedou komisaři z UNESCO, my je několik dnů provádíme geoparkem a předvádíme jim, co nového jsme za čtyři roky udělali. Jak se staráme o návštěvníky, jak spolupracujeme s obcemi a další věci. Oni pak sepíší zprávu pro ústředí UNESCO a to nám certifikát buď prodlouží nebo ne. My jsme v roce 2016 členství znovu obhájili a zatím jsme jediným takovým geoparkem v rámci České republiky," informuje geolog.

Čtěte takéGeopark Český ráj

Nejbližší kandidát, který se pokoušel certifikát (zatím neúspěšně) získat, je Geopark Železné hory. Čeští zájemci o členství se obracejí jak na vedení Geoparku Český ráj, tak i na ministerstvo životního prostředí, aby tam konzultovali své kroky a další postup.

Podle Václava Mencla by úspěšným kandidátem mohlo být geologicky výjimečné území Barrandienu mezi Prahou a Plzní.

Fosilie žraloka z rodu Xenacantheus (Semily) v Klenotnici

Poklady země ukrývá novopacká Klenotnice drahých kamenů

Jak cenným územím pro geopark Novopacko je, to od roku 1996 dokládá Klenotnice drahých kamenů v ulici F. F. Procházky v Nové Pace. Můžeme tam obdivovat poklady z drahých kamenů nebo majestátních kousků pradávné historie v podobě zkamenělých stromů starých stovky milionů let.

Čtěte takéKlenotnice drahých kamenů - Městské muzeum v Nové Pace

Nejstarší zprávy o sběru drahých kamenů a jejich zpracovávání v Podkrkonoší pocházejí už ze 14. století, z doby vlády Karla IV. Základ muzejní sbírky v Klenotnici tvoří nálezy ze soukromých a školních sbírek z poloviny 19. století, doplňována je ale neustále.

Výstavní prostory Klenotnice seznamují s vyvřelými horninami a minerály v expozici vulkanismu, se zkamenělinami v expozici geologického vývoje, drahými kameny v expozici drahých kamenů a s medijními kresbami v expozici spiritismu.

Budova Klenotnice drahých kamenů na Muzejním náměstí v Nové Pace

Vzácné jsou mimo jiné přes sto let staré nálezy z dnes už nedostupných nebo vyčerpaných lokalit. Můžeme tak obdivovat gigantické geody z lomu Hvězda, neobvykle zbarvené acháty z Kumburského Újezdu, velké kusy jaspisu z Kozákova nebo hvězdový křemen z vrchu Strážníka.

Část výstavních prostor je vyhrazena pro každoroční sezónní zápůjčky exponátů od soukromých sběratelů, kteří vystavují poklady ze svých sbírek.

„Všechno, co tady děláme pro propagaci Novopacka, i ve spolupráci se Sdružením Český ráj a s dalšími městy a obcemi, směřuje zároveň i k propagaci Geoparku Český ráj. Protože to je, alespoň z pohledu zahraničí, opravdu prestižní značka. Na větší domácí uznání zatím ještě čekáme," uzavírá Václav Mencl a zve nejen do Klenotnice, ale i na okolní geologicky zajímavá místa, které si zájemci mohou v krajině vyhledat sami s pomocí propagační mapy geoparku.

autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související

  • Tři nové knihy o Novopacku

    "Zkameněliny", "Hrad Kumburk" a "Hrad a městys Pecka" - to jsou názvy tří publikací, které se vztahují k Novopacku a mají už za sebou své křtiny. Nejde o žádné tenk...

  • Aktuality v Geoparku Český ráj

    Geopark Český ráj, který patří od roku 2005 do sítě geoparků UNESCO, představuje skutečnou geologickou učebnici. Území o rozloze necelých 700 km čtverečných zahrnuj...

  • Úspěšná mapa Geoparku Český ráj

    Geopark Český ráj je na seznamu evropské sítě geoparků UNESCO od roku 2005. Od té doby se úspěšně rozvíjí i díky místním samosprávám, prezentacím, výstavám a také p...