Aktuality v Geoparku Český ráj

21. září 2010

Geopark Český ráj, který patří od roku 2005 do sítě geoparků UNESCO, představuje skutečnou geologickou učebnici. Území o rozloze necelých 700 km čtverečných zahrnuje širokou škálu geologických fenoménů, paleontologické, mineralogické a archeologické lokality i historické památky. A Geopark je úspěšný: zatím se podařilo jeho zařazení obhájit a umožnit mu další rozvoj. V současné době má Geopark Český ráj pět zaměstnanců a řadu dobrovolníků. Jsou mezi nimi i studenti vysokých škol, kteří na daném území připravují diplomové práce. I letos se tam chystají novinky pro návštěvníky. Vlaďka Matějková se proto na aktuality zeptala ředitele Geoparku Český ráj Tomáše Řídkošila.

Oblast Českého ráje se začala geologicky vyvíjet v období druhohor, kdy se na dně křídového moře usazovaly písky a štěrky. Ve třetihorách byly pískovcové desky rozlámány vulkanickou činností, rozžhavené horniny ztuhly pod povrchem do kup a kuželů. Na zemský povrch působily přírodní síly - vítr, voda, mráz a slunce. Výsledkem je krajina s divokými skalami, sopkami, řekami, romantickými údolími, lesy, loukami a rybníky.
Evropské geoparky představují jasně vymezené oblasti se vzácnými geologickými fenomény, které jsou esteticky působivé, mají vědeckou i vzdělávací hodnotou. Geoparky podporují udržitelný rozvoj regionu, turistiku, vzdělávání a přitahují mezinárodní pozornost.

autor: VaW
Spustit audio