Otisk geniality architekta Dušana Jurkoviče si hrdě nese časem zámek v Novém Městě nad Metují

24. květen 2022

Letní turistická sezóna už začala a tak vám připomeneme jeden úžasný zámek, který vypadá jako z pohádky. Najdete ho v Novém Městě nad Metují na Náchodsku a říká se mu také perla kladského pomezí. Jeho prohlídka se vám určitě bude moc líbit. 

Vítám ve studiu Ondřeje Daňka, správce zámku v Novém Městě nad Metují. A musím říct, že jsem byl nedávno u vás na zámku a moc mi tam líbilo.
To samozřejmě rád slyším, odezvy jsou většinou pozitivní. Já jsem za těch 14 let samozřejmě slyšel od návštěvníků, že to může být jiné i lepší. Jinde to mají takové a makové ale tak to je vždy. Ovšem převažuje pozitivní názor, za který jsem rád.

Ondřej Daněk ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Atmosféra novoměstského zámku je výjimečná, protože to není jen tak obyčejný zámek. Je to vlastně moderní dům.
Ano, továrnická vila v takovém zámeckém hávu. A způsobil to pan velkoprůmyslník továrník Bartoň, podnikatel v textilním průmyslu na začátku 20. století, který si přizval Dušana Jurkoviče, slovenského architekta, aby mu na zakázku adaptoval a zmodernizoval zámek, starou historickou budovu na moderní bydlení.

Novému Městu nad Metují se říká "český Betlém". Má to gradaci hmoty, stoupavé pozadí je zakončeno dvěma siluetami věží, kostelní a zámecké.
Ondřej Daněk, správce zámku v Novém Městě nad Metují

A to se také povedlo i se všemi dobovými vymoženostmi.
Máme tam elektřinu, výtah, vodovod i ústřední topení.

Čtěte také

Našel jsem, že Bartoňovi zámek koupili za 2 350 000 rakouských korun. Zajímalo by mne, kolik dali následně za onu rekonstrukci, za všechny ty moderní prvky a vymoženosti.
Dalších asi 50 procent z té pořizovací částky, tedy zhruba dalších něco přes 1 000 000 korun. To jen reflektuje, že to byla prostě adaptace a modernizace doslova od základů.

Jaká je historie zámku v Novém městě nad Metují?
Šlo o pozdně gotický hrad, založený spolu s městem v roce 1501 čili na počátku 16. století. Později byl přestavěn na renesanční zámek, a dá se říct, že dnešní podoba reflektuje baroko. A Dušan Jurkovič tomu dal takovou tu třešničku na dort.

Čtěte také

Musela to být velká zakázka pro architekta Jurkoviče.
Přesně tak. On v takovém rozsahu žádný jiný památkový objekt neudělal. Proto se vracím k pojmenování perla kladského pomezí. Je to ojedinělý zámek, upravený na počátku 20. století. Proto je to také od roku 2008 národní kulturní památkou.

Pojďme připomenout, kdo vůbec byli Bartoňové a jak k zámku a šlechtickému titulu přišli?
Do počátku 19. století je to selský rod pocházející z Hronova. Vypracovali se, měli štěstí, jejich jeden předek začal zkoušet textilní výrobu, podobně jako mnoho jiných v našem regionu. Ovšem jemu štěstí přálo, takže vybudovali na počátku 20. století v Náchodě moderní továrnu, díky které nashromáždili velký majetek a přemýšleli, co s ním. Chtěli mít nějaké sídlo, které by reprezentovalo češství a jejich národní hrdost v tom dobrém slova smyslu. A kde by mohla celá rodina a pokračovatelé rodu pobývat. A zrovna byl k dispozici nevyužívaný velkostatek v Novém Městě nad Metují, který obsahoval zámek, pivovar, polnosti, lesy a tak dále. Po roce vyjednávání s potomkem těch šlechticů si plácli. A právě v té době také architekt Jurkovič nedaleko Nového Města v lokalitě Na Rezku pro jednoho továrníka z Brna buduje dřevostavbu, letní sídlo či vilu. Možná ono dřevo, lidovost Dušana Jurkoviče, oslovila továrníka Bartoně. A měl pro pana architekt větší zakázku.

Čtěte také

Větší domeček. Pověstný je Jurkovičův dřevěný most u vás v zámeckých zahradách. Vše na zámku nese otisk Dušana Jurkoviče.
Je to tak. On samozřejmě spolupracoval s mnoha dalšími umělci, nebyl na to sám, ale podle jeho návrhů to bylo takto uděláno.

Letní sezóna už začala, co jste všechno pro návštěvníky připravili?
Začnu Zámeckými kratochvílemi, to je taková záležitost na zpestření třeba při návštěvě nebo při čekání na prohlídku. Něco z toho už jsme měli, to znamená piano na nádvoří, veřejnou mini knihovničku, na té spolupracujeme s místní knihovnou, která nás zásobuje čtivem. A potom máme dva fotopointy, takové ty postavičky bez obličeje, kam strčíte hlavu a najednou jste úplně někdo jiný. A novinkou je, což jsme nazvali "kdo si hrabe, nezlobí", že máme na nádvoří kout se štěrkem, kde si mohou lidé vzít hrábě a snaží se vytvářet obrazy k obrazu svému. Přestanou úplně vnímat okolí, což je moc hezké. A pro děti je to takový výchovný moment, dá se říct, že i terapie.

Zámek Nové Město nad Metují
je součástí městské památkové reservace a nachází se v západním rohu náměstí. Byl postaven společně s městem, původně jako pozdně gotický hrad, který měl město chránit. Farní pamětní kniha uvádí, že základní kámen budoucího města a hradu byl položen 10. srpna roku 1501 ve dvě hodiny odpoledne. Kámen položil sám Jan Černčický z Kácova, majitel panství.

Co dalšího u vás uvidíme?
Máme instalovány plechovky. Teď to zní možná podivně, ale jde o výstavu plechovek dvou sběratelů z Broumovska, je tam přes 1500 kusů. Tato výstava končí v neděli 29. května a vystřídá ji výstava fotografií. Na léto jsme si připravili větší výstavu na téma mateřství nebo dětství, Staré časy kojenců a batolat se to jmenuje. Srdečně zvu.

Točila se vůbec u vás na zámku nějaká pohádka? Protože ty kulisy jsou úžasné.
Filmy byly v Novém Městě nad Metují natáčeny, vždy to byly krásné kulisy, ale přímo na zámku se netočilo. Tedy tímto zvu všechny filmaře a režiséry, přijďte k nám na zámek. Novému Městu nad Metují se také říká "český Betlém". Má to kolorit krásné siluety, takové gradace hmoty. Stoupavého pozadí, podobně jako v Betlémě, a vše je zakončeno dvěma siluetami věží, kostelní a zámecké. Domečky se rozprostírají zase naopak směrem dolů, je to moc malebné město.

Jakub Schmidt a Ondřej Daněk ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak se přijeďte podívat nejen do Nového Města nad Metují, ale hlavně na zámek.

 

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související