Příroda, historie, řeka i architektura se spojily v český Betlém. Kouzelné Nové Město nad Metují

18. červenec 2019

S Českým rozhlasem Hradec Králové se dnes podíváte do Nového Města nad Metují, kde mají nejen krásný zámek, ale také nádherné historické centrum i náměstí. A v čele radnice už třetí funkční období stojí starosta Petr Hable, který nám toto město představí svým pohledem. 

Vy prý nejste jen starostou Nového Města nad Metují, ale stal jste se v roce 2010 také starostou fotbalovým. Je to tak?
To bylo ocenění, které hodnotilo mé předešlé působení ve fotbale, kde jsem nejdříve působil jako hráč a později 25 let jako trenér v Novém Městě nad Metují u mládežnických celků. A samozřejmě jsem také funkcionář. Dělal jsem předsedu klubu, sekretáře a dnes stále ještě jsem takovým méně aktivním členem výboru.

Petr Hable ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže už si nezakopete?
To určitě ne. Už nechodím, protože váha je už vyšší, nohy slábnou, tělo sílí.

Jak si vedete v Novém Městě nad Metují s fotbalem, jakou soutěž hrajete?
V rámci možností je to obstojné. Hrajeme A třídu, snažíme se držet všechny mládežnické celky, i když to se nám nedaří úplně v poslední době. Protože mládeže ubývá. Sportů přibývá a mládeže ubývá, takže je to hodně složitá a těžká práce, se kterou se snažím ještě trochu pomoci.

Rád se vždy z našich hradeb podívám na zeleň a kochám se. Propojení přírody a města máme opravdu jedinečné.
Petr Hable, starosta Nového Města nad Metují

Nové Město nad Metují je tedy nejen krásné historické město, ale také sportovní. Protože v něm hraje hodně i atletika prim, viďte?
Určitě, atletika a lukostřelba. Máme velice aktivní Sportovní klub Nové Město nad Metují, který dobře pořádá různé akce, například Světový pohár v lukostřelbě hendikepovaných. Ten byl minulý týden. A tento víkend se chystá Velká cena Nového Města nad Metují, kterou zase pořádá atletická část. Jde o mítink na celorepublikově vysoké úrovni.

Terasy v zahradě navržené Dušanem Jurkovičem opravují na zámku v Novém Městě nad Metují

Terasy v zahradě navržené Dušanem Jurkovičem opravují na zámku v Novém Městě nad Metují

Na zámku v Novém Městě nad Metují už více než tři roky opravují kaskádové terasy v zahradě a my vás o tom ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové průběžně informujeme. 

Jakub Nosek, náš bobista a olympionik, který reprezentoval na zimní olympiádě v Jižní Koreji, také trénuje atletiku v Novém Městě nad Metují.
Nevím, jestli trénuje ještě teď, ale vím, že působil v Novém Městě. Byl vyhodnocen v rámci městských sportovců, takže jsem se s ním setkal osobně.

Co vás přivedlo před lety do komunální politiky, pane starosto?
Ke komunální politice mne přivedl právě sport, protože ředitel Sportovního klubu Nové Město nad Metují, který dával dohromady kandidátku Nezávislých v roce 2006, mě oslovil se slovy: fotbalisté pořád něco chtějí, tak pojďte s námi na kandidátku. Řekl jsem mu, že půjdu, ale ať mě dá někam dozadu, že nemám moc zájem se angažovat. A nakonec to dopadlo tak, že jsem byl zvolen do zastupitelstva a shodou okolností jsem se stal místostarostou. A potom za čtyři roky jsem se již pod hlavičkou Volba pro Nové Město nad Metují stal starostou. Vyhráli jsme volby.

Kouzelné Nové Město nad Metují z ptačí perspektivy

Jak to vůbec v komunální politice, konkrétně u vás na radnici, funguje? Protože voliči rozdají karty ve volbách, ale politici se musí domluvit. A starostové právě často říkají, že je to úplně jiné v komunální politice, než na celostátní úrovni. Vy se prostě domluvit umíte.
My se domluvit umíme a myslím si, že i musíme. Je to naše povinnost. Máme širokou koalici, v zastupitelstvu má koalice 16 mandátů z 21. A je to koalice, kde nerozhoduje politická příslušnost, hlasujeme tak, jak každý cítíme. Snažíme se dohodnout a najít vždy nějaký rozumný kompromis. Stranické aparáty nehrají roli, protože i zastupitelé zvolení třeba za konkrétní strany, nejsou většinou členy oné strany. Jsou to nezávislí kandidáti.

Zámek a renesanční dům na náměstí v Novém Městě nad Metují

Jaké jsou vaše aktuální úkoly ve vašem třetím funkčním období, pane starosto? Co vás hodně pálí ve městě? Co byste rád, aby vás za necelé čtyři roky už nepálilo?
Určitě budeme rádi, když se nám podaří dostavět tělocvičnu u základní školy Komenského. A již prakticky dva nebo tři roky běží akce, kdy kraj společně s Centrem investic Královehradeckého kraje rekonstruuje komunikace ve městě. Což samozřejmě přináší spoustu objížděk a uzavírek. Jsou to nervy a město se navíc při těch rekonstrukcích snaží opravit i chodníky a udělat nové obrubníky.

Udělat to najednou.
Udělat to najednou nebo alespoň postupně. A to přináší problémy, ale město bude krásné, bude se jezdit po tichých silnicích. Zásadní jsou zrekonstruované dva viadukty ve městě. Jeden byl hrazen ze zóny Kvasiny prostřednictvím Centra investic a tam došlo k rekonstrukci komunikace z části města obce Spy až po Krčín. Celý průtah Novým Městem je prakticky nově zrekonstruovaný, což je výborné. Ale samozřejmě přináší to spoustu starostí, spoustu jednání a příprav.

Zámecká zahrada v Novém Městě nad Metují

Chce to trpělivost.
Chce to trpělivost a vysvětlovat lidem. Vždy děláme před každou akcí schůzku s lidmi přímo na místě, kde jim představíme stavbyvedoucího.

Takže vás zajímají názory občanů, komunikujete s nimi.
Určitě, snažíme se komunikovat. Ale je to hlavně o předávání informací. Protože názorů je vždy tolik a tak jsou pestré, že není možné úplně všem vyhovět, což je někdy problém. Ale lidé musí dostat informace, kdy a jak se dostanou do svých obydlí nebo do zaměstnání. Schůzky s obyvateli přímo na místě se nám osvědčily. Na poslední schůzku přišlo nějakých 150 nebo 200 lidí a zajímali se. Vše si vyslechli a potom jde stavba hladčeji.

Kouzelné Nové Město nad Metují stojí na skále nad řekou Metují

Nové Město nad Metují je krásné historické město. Máte nádherné Husovo náměstí a také zámek. Čím byste se pochlubil? Je tady turistická sezóna, na co byste nalákal turisty, aby se k vám přijeli podívat?
Myslím, že je specifické to, že ten, kdo navštíví památkovou rezervaci v Novém Městě nad Metují, což je náměstí, zámek a přilehlé území, tak stačí, aby se podíval dolů z hradeb a vidí do krásné přírody. Stačí seběhnout několik schodů a jste v přírodě. Tedy propojení přírody, řeky Metuje, náměstí, řeka Metuje obtéká náměstí, je to krásné a může to turisty přilákat.

Reliéf vašeho města je velmi fotogenický.
Říká se mu český Betlém. Když se přijíždí od hor, vidíte ho krásně z vyhlídek, které jsou nad Novým Městem. Tam se krásně fotí.

Při komentované prohlídce Nového Města nad Metují se dozvíte, za co tu byl vězněný král komiků

Nové Město nad Metují nabízí netradiční zážitek. Historickou část města si můžete projít s průvodcem

Nové Město nad Metují nabízí ode dneška netradiční zážitek. Dnes poprvé si totiž můžete historickou část projít s průvodcem. Každé prázdninové pondělní odpoledne vám město ukáže a okomentuje různá jeho zákoutí Jiří Švanda. Na procházku pozval i reportérku Janu Házovou. 

I když máte jako starosta plnou hlavu starostí, potřebujete určitě i relax a odpočinek. Jdete se třeba projít do zámeckého parku?
Ne, že bych tam chodil pravidelně. Do zámeckého parku půjdu v sobotu oddávat, ale určitě se rád vždy z těch hradeb podívám na zeleň. Rád chodím do lesa se psem, nebo se i starám o rodinný les. To je můj relax. Jsem rád, když se mohu pokochat.

Budete v sobou oddávat, ale určitě se zastavíte také na atletickém stadionu generála Klapálka. Tam začíná velká sportovní událost.
Krásně mi to navazuje. Protože poslední svatbu mám ve 13 hodin a budu rád, když se od 14 hodin budu moci zúčastnit zahájení Velké ceny Nového Města v atletice, což je mítink, který sportovní klub pořádá. Přijede spousta atletů z celého světa, dá se říct.

Jakub Schmidt a Petr Hable ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak se přijďte podívat i vy, jestli máte ke sportu a atletice blízko. Nové Město nad Metují nám představil starosta Petr Hable. Moc děkujeme za rozhovor.
Není zač, rád jsem přišel. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související