Hudební nástroj, to je pro mne něco nadpozemského, usmívá se houslový virtuóz Jaroslav Svěcený

4. listopad 2022

Pátečním hostem Habaděje je houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Tentokrát si povídáme o jeho posledních cestách po Iráku, Iránu a Izraeli, ale také o koncertech, které ho čekají do konce letošního roku.  

Když sleduji jeho životní dráhu, tak bych řekla, že od dob studií na pražské konzervatoři, což je před více než 40 lety, procestoval s houslemi doslova celý svět, ale na své východní Čechy nezapomíná. Svědčí o tom například i nedávný narozeninový koncert v České Třebové.

Čtěte také

Na jaké nejdražší housle kdy Jaroslav Svěcený hrál? A byl si toho vědom?
„Tak samozřejmě byly to Stradivárky. Už jich bylo patnáct, které jsem vyzkoušel. To je tedy co se týče hodnoty závratné částky. Na druhou stranu já osobně na to právě nekoukám z tohoto finančního pohledu. To je pouze povrchní záležitost. Podstatné je, jak housle hrají a to, že je mohu předvést publiku. Ovšem zahrát si na Stradivárky je vždy čest.“

„Hudební nástroj, to je něco nadpozemského. Jako soudní znalec musím posuzovat kvalitu, zachovalost a cenu. Ale jako pro houslistu je pro mne nejpodstatnější, jaké ty housle jsou, jak hrají a jaký s nimi mám zážitek, když s nimi mohu koncertovat,“ usmívá se Jaroslav Svěcený.

„Housle jsou doma všude, i v arabských zemích a v tamní hudbě. Ovšem housle jsou také výborný komunikační prostředek, akorát my jim tam hrajeme trošku jinou hudbu, než na jakou jsou oni zvyklí. Ale ona se jim většinou líbí.“  

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Jaroslavem Svěceným si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.