Firmy mají nedostatek technicky vzdělaných lidí, studenti těchto oborů seženou práci rychleji

21. únor 2014

Zájem mladých lidí o technické vzdělání se v Královéhradeckém kraji zvyšuje. Absolventi technických oborů na středních školách a učilištích najdou práci snadněji než ostatní.

V Královéhradeckém kraji je přes čtyři tisíce žáků devátých tříd. Studenti se musejí do konce března rozhodnout, na které škole budou pokračovat ve vzdělávání.

Podle Vladimíra Šrámka ze Střední průmyslové a odborné školy a učiliště v Hradci Králové se situace mění a žáci devátých tříd se začínají o technické obory více zajímat.

„Probouzí se zájem pomaličku, ale obrací se to k lepšímu. Je to dáno poptávkou na trhu práce, kde chtějí jednoznačné klasické obory, jako zámečník, strojírenské elektroobory,“ říká Šrámek.

Firmy jako Arrow v Hradci Králové nebo ESAB Vamberk proto spolupracují nejen s úřady práce, ale také přímo s průmyslovými školami. Absolventi průmyslových škol a učilišť v Královéhradeckém kraji tak mají větší šanci sehnat práci.

„Z učebních oborů, které se u nás učí, strojírenské elektro, máme přes 90 % nástupu do zaměstnání okamžitě po škole,“ upozorňuje pedagog Vladimír Šrámek.

autoři: KS , ako
Spustit audio