Uchazeči o studium na středních školách podávají přihlášky. Dostat se na některé obory bude těžší

22. únor 2023 08:27

Poslední den, kdy mohou žáci základních škol podat přihlášky o studium na středních školách a víceletých gymnáziích je středa 1. března. V prvním kole se mohou hlásit maximálně na dvě školy. V Královéhradeckém kraji vychází letos z devátých tříd o 560 dětí víc, než vloni. Pro některé z nich tak bude těžší uspět na některé z prestižních škol. 

Počet nabízených míst například do 1. ročníků víceletých gymnázií se v kraji oproti loňsku zvýšil jen o dvě místa na 632.

Čtěte také

Už za týden vyprší termín pro podání přihlášek na střední školy. Podle počtu zatím podaných přihlášek se ukazuje, že žáci základních škol s výběrem ještě váhají.

Potvrzují to i deváťačky Anežka a Martina z rychnovské základní školy Masarykova.
„Přihlášky jsem ještě nepodala, ale už jsem rozhodnutá.“
„Pro první přihlášku už vím, ale nad druhou ještě přemýšlím mezi dvěma školami.

Na rychnovské gymnázium se v loňském roce přihlásilo 105 dětí na čtyřleté studium. Letos zatím dorazilo pouze 39 přihlášek.

Čtěte také

Jak potvrdila ředitelka školy Pavlína Školníková, obdobná situace je i u osmiletého studia. „CERMAT všechny testy, které kdy byly zadány jako přijímací zkoušky, zveřejnil na svých webových stránkách. Takže my přijímací zkoušky nanečisto nepořádáme.

Z širší nabídky si mohou vybrat žáci na rychnovské střední průmyslové škole. O co je největší zájem ze studijních oborů s maturitou a učebních oborů přibližuje ředitelka školy Dana Havranová. „Přihlášek jsme zatím obdrželi více než v minulých letech. Asi nejvíce je na strojírenství na studijní obor a na autotronik.

„Co se týče studijních oborů tak v současné době máme nejvíce přihlášek na automechanika a autolakýrníka.

Čtěte také

A jak ředitelka Havranová vnímá uplatnění budoucích absolventů? „Vzhledem k tomu, v jakém jsme regionu, tak největší zájem je o technické obory. Tedy něco spojené s automobily, protože žáci mají víceméně jistotu zaměstnání, když studium dokončí.

Škola je také jednou ze tří v Královéhradeckém kraji, kde se v září otevírá nový obor. „Je to obor elektromechanik pro stroje a zařízení. Ale je pravda, jestli ho vůbec otevřeme, protože ještě není příliš v povědomí, že tento obor tady budeme mít. Obor jsme připravili podle požadavků místních firem.

Na střední škole v Novém Městě nad Metují se nově otevírá obor kosmetické služby. A v novopacké Střední škole gastronomie a služeb se od září mohou žáci přihlásit na obor podnikání.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související