Na technické obory láká kraj studenty až z Vietnamu. V plánu je spolupráce s tamní univerzitou

31. červenec 2019 10:17

Na některých středních školách v Královéhradeckém kraji by už příští rok mohli studovat desítky mladých lidí z Vietnamu. Ti by u nás nastoupili do vybraných učebních oborů a po absolutoriu by pracovali v oblastech, které trápí nedostatek pracovníků. 

Evropané myslí dopředu. Kdežto ve Vietnamu žijí lidé přítomností a situaci řeší, až nastane

Milan Bureš ve Vietnamu

Milan Bureš vypráví o netradičních místech a zážitcích ve Vietnamu, o tamní kultuře, o setkání se s místními domorodci, o tradicích a zvycích, architektuře i jídle a pododně. Navštívil totiž místa, kde snad ani žádný Evropan ještě nebyl. Srovnává jednotlivé kultury severního, středního a jižního Vietnamu. Příběhy, které zažil během pěti návštěv. A na přelomu listopadu - prosince se do Vietnamu chystá znovu.

V Královéhradeckém kraji dlouhodobě chybí zaměstnanci například v textilním průmyslu, strojírenství nebo v sociálních službách. Některé krajské střední školy by tak mohly do budoucna pro tyto oblasti připravovat studenty až z Vietnamu.

Náš region si totiž vytipovala Univerzita v Hočiminově městě, která chce do Česka už příští rok za vzděláním a poté i za prací vyslat desítky mladých lidí.

„Královéhradecký kraj byl osloven vietnamskou univerzitou Ton Duc Thang, která má zájem přivážet jejich studenty, aby zde mohli studovat naše učební středoškolské obory. A mají zájem i o obory ve kterým se nám nedostává studentů a které jsou současně velmi žádané na trhu práce," vysvětluje začátek spolupráce s Vietnamskou stranou hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

Na některých středních školách v Královéhradeckém kraji by mohli studovat desítky mladých lidí z Vietnamu (ilustrační foto)

Kraj má podle něj poskytnout hlavně volné vzdělávací kapacity, ale také ubytování. Náklady má hradit vietnamská strana.

„Chtěli by takové obory, které jsou úzce propojené se zaměstnavateli," říká náměstkyně hejtmana pro oblast školství Martina Berdychová z hnutí Východočeši.
„A protože máme v Královéhradeckém kraji velký nedostatek, stejně jako v celé České republice, tak jsme vytipovali obory technického zaměření z oblasti strojírenství, textilního průmyslu, ale také z oblasti sociální a zdravotní obor ošetřovatelství."

Na některých středních školách v Královéhradeckém kraji by mohli studovat desítky mladých lidí z Vietnamu (ilustrační foto)

Hejtmanství ve své dlouhodobé strategii do roku 2026 například počítá s navýšením pracovních úvazků v sociálních službách řádově až o několik set. Vietnamští studenti by po absolutoriu mohli pracovat například v krajském Zdravotnickém holdingu, v lázeňství, nebo v soukromém sektoru.

Studenti by měli být vybaveni i jazykově

„Už ve Vietnamu by studenti absolvovali intenzivní, zhruba tříměsíční kurz českého jazyka. A na počátku příštího roku by přijeli do České republiky už do našich škol, kde by byli ubytováni v domovech mládeže," vysvětluje Martina Berdychová.

Vlakem, lodí i lehobusem po jihovýchodní Asii. Na skok do Vietnamu a Kambodži se Zdeňkem Vrágou

Na skok do Vietnamu a Kambodži se Zdeňkem Vrágou

Cestovatel a dobrodruh Zdeněk Vrága vyráží na cesty nejraději úplně sám. Vietnam a Kambodžu navštívil letos. Podnikl také zajímavou cestu na kole: Curych - Insbruck. Tam, kde jednou cestu zakončí, odtud třeba za dva roky zase vyjíždí. 

U nás by se mladí Vietnamci ještě půl roku zdokonalovali v češtině a od září roku 2020 už by začali studovat.

Zároveň Martina Berdychová dodává, kterých škol se spolupráce týká.
„Byla by to na obor ošetřovatelství byla Zemědělská akademie a Gymnázium v Hořicích na Jičínsku. Protože v Lázních Bělohrad máme obor ošetřovatelství. Potom by to byla škola v Červeném Kostelci na Náchodsku zaměřená na textilní průmysl. A ještě zvažujeme školu v Novém Městě nad Metují."

Podmínkou je, že záměr schválí v září krajské zastupitelstvo. Poté bude uzavřeno oboustranné memorandum mezi hejtmanstvím a vietnamskou univerzitou a také vyjednány podmínky pro dlouhodobý pobyt studentů u nás.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související