V kraji chybí učitelé odborných předmětů, velká část těch současných je v důchodovém věku

9. leden 2019 09:15

Královehradecký kraj i v letošním roce uvolní víc než 13 milionů korun na odměny učitelům odborných předmětů na středních školách. Těch je totiž v kraji nedostatek a velká část z nich je v důchodovém věku. Paradoxně ale jen kvůli tomu, že přesluhují, není podle ředitelů škol situace ještě kritická. 

Nejmodernější výukový areál v Česku nabízí Střední polygrafická škola ve Velkém Poříčí

Otevření centra polygrafických oborů ve Velkém Poříčí

Ve Velkém Poříčí na Náchodsku začalo oficiálně fungovat nové Centrum odborné přípravy polygrafických oborů. Jde o nejmodernější výukový areál v Česku, jeho součástí jsou nejen odborné učebny, ale hlavně dílny pro předtiskovou přípravu, tisk a dokončovací zpracování tiskovin. Královehradecký kraj za novou budovu včetně vybavení zaplatil téměř sto milionů korun.

„57,3 let je průměrný věk učitelů odborných předmětů a odborného výcviku na mé škole," popisuje průměrný věk učitelů Pavel Jankovský, ředitel Střední průmyslové školy v Hradci Králové.

Ta je po sloučení s dalšími dvěma subjekty největší střední školou v Královehradeckém kraji. Navštěvuje ji přes tisíc studentů.
„Ta situace je špatná, protože nám tady učí pětasedmdesátiletí až jednaosmdesátiletí důchodci. Čili já se modlím za jejich setrvalé zdraví."

Chybí učitelé odborných předmětů, velká část těch současných je v důchodovém věku

Přilákat nové kantory odborných předmětů je podle ředitele Jankovského téměř nemožné. Když už někdo učit přijde, má k tomu prý specifické důvody, třeba možnost volna během letních prázdnin.
„Nabrali jsme například jednoho čerstvého strojního inženýra, který tu má ovšem otce jako učitele odborného výcviku. A jejich koníčkem je stavění motorek a tak dva měsíce prázdnin potřebují. Další mladý strojař, který k nám přišel z firmy, kde měl poměrně slušný plat, je vedoucím několika táborových běhů a to mu firma v létě neumožnila."

Důvodem nedostatku učitelů odborných předmětů jsou podle ředitelů škol nízké platy 

O nedostatku učitelů odborných předmětů mluví i ředitelé dalších škol. Důvodem jsou podle nich peníze. Platy ve školství se s těmi v podnikatelské sféře nemohou rovnat.

Říká to například i Josef Matyáš ze Střední školy průmyslové, textilní a polygrafické ve Velkém Poříčí u Hronova.
„Potřebujeme mít nejen učitele, kteří mají vystudované učitelství, ale i odborníky v oboru. Ovšem odborníka školství nikdy nezaplatí. Protože ten finanční rozdíl je často dvou nebo i vícenásobný."

Studenti krajských středních škol se dočkají nového vybavení nebo přestavby některých budov

Studenti krajských středních škol se dočkají nového vybavení

Rada Královéhradeckého kraje na svém posledním zasedání schválila hned několik bodů, týkajících se financování některých středních škol. Na různých místech regionu se tak studenti dočkají nového vybavení nebo přestavby své školy. Dohromady se podle Silvie Velčovské z Královéhradeckého krajského úřadu jedná o investice v řádech stovek milionů korun. 

Právě kvůli tomu poskytuje Krajský úřad Královehradeckého kraje vybraným školám od roku 2016 mimořádnou dotaci. Ta je letos víc než třináct milionů korun, které mohou ředitelé použít na odměny učitelů odborných předmětů.

„My chceme, a tyto finance právě k tomu slouží, abychom naše pedagogy finančně stabilizovali, aby skutečně vnímali svoji práci nejen jako poslání, ale současně jako práci, která je společensky oceňovaná," vysvětluje hejtman Královehradeckého kraje Jiří Štěpán z ČSSD.

Současně ale dodává, že školy mají problém sehnat a udržet také učitele normálních předmětů, tedy například matematiky, češtiny nebo cizích jazyků. Na jejich odměny kraj ale dotaci nedává.

Spustit audio

Související