Nejmodernější scanner na světě najdete, možná překvapivě, na kamenické škole v Hořicích

15. prosinec 2016

Tušíte, kde byste v kraji mohli v nějakém oboru najít ty úplně nejlepší světové technologie? Určitě byste pár takových míst našli. Že je mezi nimi i jedna škola, to vás ale možná překvapí. Škola je prý taková, jaký je její ředitel. Na střední průmyslové škole sochařské a kamenické v Hořicích to platí možná víc než kde jinde. Protože Josef Moravec je v dobrém smyslu slova technokrat a vizionář, může se škola v Hořicích chlubit nejmodernějšími světovými technologiemi.

„Toto v Evropě v této konstelaci nikdo nemá. To vše komunikuje, všechny komponenty. Skenování ve 3D. Nejmodernější scanner na světě, který existuje, tak je u nás na škole. Robotické rameno a 3D tiskárny," říká Josef Moravec.

Technologie, kterými škola disponuje, se dají použít třeba i na restaurování poničených soch
Na škole jsou schopni měřit deformace nebo úbytky materiálu na soše, způsobené třeba větrem. A zkouší i další, pro laika skoro až neuvěřitelné věci.

Čtěte také

„Dělali jsme experimenty, že jsme skenovali i obrazy. A ten scanner zaznamená naprosto přesně do detailu strukturu. Takže každý štětec má určitý počet vlasů a ten náš scanner je zaznamená. A když by se náhodou někdo pokusil o nějakou repliku, tak nikdy nebude mít štětec se stejným počtem vlasů. Nikdy nebude dělat přesnosti větší jak jedna desetitisícina milimetru," usmívá se Josef Moravec.

HI-TECH technologie - v datech je ukryta naše budoucnost

Škola v Hořicích nejen experimentuje, ale také reálně spolupracuje s řadou organizací
Třeba pro UNESCO vyrobila například repliku Krumlovské madony, ale partnery má i úplně v jiných oborech.

„Jsme zajímavým partnerem pro firmy, které vyvíjí software pro řízení těchto strojů. Protože já jim vždycky říkám: Pánové, když to dokáže obrobit sochu, tak to dokáže obrobit jakýkoliv sebesložitější technický výrobek. A dostáváme nové verze software za zlomek ceny. Dostali jsme se prostě do inovace, kdy se podílíme svými poznatky na vývoji těchto strojů," doplňuje Josef Moravec.

Člověk, který je schopen takhle přemýšlet, se asi nikdy nezastaví a neřekne si - tak, teď už mám všechno.

I ředitel Josef Moravec chce jít ještě dál: „Projekt, který jsem odevzdával kraji, tak spočívá v tom, že my propojíme software STL formát s kartézskými stroji. To ještě nikdy nikdo nezkusil. Použili bychom lanovou pilu, která by shodila z té budoucí sochy bloky, které nebudou potřeba. A pro to vlastní robotické rameno, pro tu angulární soustavu, necháme zhruba dest procent materiálu. Můj odhad je, ale nemám to odkud okopírovat, protože to ještě nikdo nezkusil, že bychom tím zkrátili 80 až 90 procent času. Hodina na tom robotovi stojí 4000."

HI-TECH technologie - v datech je ukryta naše budoucnost

Budoucnost je ukryta v datech
Podle Josefa Moravce je budoucnost dokumentace uměleckých děl právě tady - žádné fotky, ale data.

Vedoucí dílen sochařské školy Milan Danihelka se sice vyučil ‚klasickou‘ metodou, ale nové trendy vítá: „To nikdo nezastaví. Ten vývoj ve všech oborech jde dál. Tady je nejvyšší míra technologického 3D spolupráce kamer."

Aby škola zůstala školou, je tohle jen jedna součást výuky. Ta klasická ruční práce se učí dál. Každé soše je totiž prý potřeba i vtisknout lidský rozměr.

autor: lcz
Spustit audio