Studenti krajských středních škol se dočkají nového vybavení nebo přestavby některých budov

3. říjen 2018 11:32

Rada Královéhradeckého kraje na svém posledním zasedání schválila hned několik bodů, týkajících se financování některých středních škol. Na různých místech regionu se tak studenti dočkají nového vybavení nebo přestavby své školy. Dohromady se podle Silvie Velčovské z Královéhradeckého krajského úřadu jedná o investice v řádech stovek milionů korun. 

„Školy se snaží nejčastěji získat peníze například na zateplení objektu, nebo na snížení energetické náročnosti budov či na zlepšení infrastruktury a připravenosti technických oborů a inovaci vybavení," přibližuje program posledního jednání mluvčí hejtmanství Sylvie Velčovská. Zhruba v patnácti bodech se řešily také žádosti středních škol z území celého kraje.

Nadační fond města Hradec Králové letos finančně podpoří jednadvacet středoškoláků

Student před školní tabulí (ilustrační foto)

Město Hradec Králové rozdělí v letošním školním roce mezi nadané a nemajetné studenty 404 tisíc korun. Jedenáct středoškoláků dostane jednorázovou odměnu za umístění ve vědomostních soutěžích, deseti studentům správní rada Nadačního fondu schválila pravidelný měsíční příspěvek až pět tisíc korun. Bez těchto peněz by přitom někteří pravděpodobně ani nemohli studovat.

Kraj je jako zřizovatel škol také žadatelem dotací. I díky nim například Střední škola propagační tvorby a polygrafie ve Velkém Poříčí dokončuje moderní centrum odborné přípravy za zhruba 100 milionů korun.

Učitelka odborných předmětů Ilona Černická vzpomíná, jak náročná byla výuka v původních prostorách: „Příjem zakázek, grafické studio, tiskárna, fotografické studio, všechny tyto dílny fungovaly v podstatě v oddělených budovách, žáci museli přecházet. Když bylo zapotřebí transportovat materiál, musel se převézt auty. Takže logisticky to byl nepřijatelný stav." Hotovo by tu mělo být do konce letošního roku.

Studentka se svým počítačem (ilustrační foto)

Nevyhovující stav byl i v budovách Střední umělecko-průmyslové škole hudebních nástrojů a nábytku, kde teď díky evropským penězům opravují dílny, učebny a zajišťují tu i bezbariérovost.

„To jsou věci, na které člověk těžko uspoří z vlastního provozu," říká ředitel školy Jan Opitz.

Studenti z matematického kroužku na Slovanském gymnáziu Olomouc

A doplňuje: „Tím, že se ty věci inovují, tak můžeme očekávat, že klesnou potom i třeba peníze na údržbu. A samozřejmě i organizace výuky dnes vypadá úplně jinak. Máme mnoho dalších oborů, takže i prostory školy potřebují mít jiný půdorys, aby mohly fungovat specializované dílny."

Pokud vše půjde podle plánu, studenti se z náhradních prostor, kde se teď učí, do opravené školy začnou stěhovat na přelomu října a listopadu.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související