Nadační fond města Hradec Králové letos finančně podpoří jednadvacet středoškoláků

21. září 2018 12:09

Město Hradec Králové rozdělí v letošním školním roce mezi nadané a nemajetné studenty 404 tisíc korun. Jedenáct středoškoláků dostane jednorázovou odměnu za umístění ve vědomostních soutěžích, deseti studentům správní rada Nadačního fondu schválila pravidelný měsíční příspěvek až pět tisíc korun. Bez těchto peněz by přitom někteří pravděpodobně ani nemohli studovat.

Přivítejte svět u sebe doma. Našel by u vás na rok zázemí středoškolský zahraniční student?

Mária, Pavel a Sebastián před budovou Českého rozhlasu Hradec Králové

Představíme vám takzvaný mezikulturní AFS program. Pokud si žijete poklidně a občas vám připadá, že by to chtělo trochu nějakého dobrodružství, tak může stát AFS, což je program takzvaných hostitelských rodin, za úvahu. Pomozte zahraničnímu studentovi v cestě za jeho snem poznat svět. Poznejte novou kulturu a sdílejte s ním vaše zvyky a tradice.

Rodiče bez práce, rozvedení, popřípadě ve vězení. To jsou jen některé z důvodů, proč jsou někteří hradečtí středoškoláci ve velmi složité životní situaci. A právě takovým se město prostřednictvím Nadačního fondu snaží pomoct.

„Jedním z těch, které jsme podpořili je hoch, pobírající invalidní důchod. Žije v chráněném bydlení, protože se ho oba rodiče zřekli," popisuje příběh jednoho ze středoškoláků vedoucí odboru školství královehradeckého magistrátu Alena Synková. Studentů, kteří jsou ve velmi složité životní situaci, je podle ní celá řada.

„Máme tady také studenta, jehož otec je ve výkonu trestu a matka žije za městem v automobilu. Dalším, komu jsme schválili měsíční podporu, je středoškolák z mnohačetné rodiny, kde je matka samoživitelka v invalidním důchodu, otec ve výkonu trestu a neplatí výživné."

Studentka se svým počítačem (ilustrační foto)

Právě studenti z takových rodin dostávají od města Hradec Králové pravidelnou měsíční podporu až 5 tisíc korun. Peníze mohou využít libovolně, třeba za obědy, knihy, a nebo na nákup oblečení.

„Jsme rádi a těší nás, že jim můžeme alespoň trochu přispět," říká Ludmila Hovorková, předsedkyně Správní rady Nadačního fondu, který o přidělení peněz rozhoduje.

Další hradečtí středoškoláci by sice bez příspěvku studovat mohli, neměli by ale dost peněz na své koníčky. Třeba rodiče Ondřeje Havelky se kromě svých čtyř dětí starají o další tři ze širší rodiny.

Student píše písemnou úlohu (ilustrační foto)

Ondřej Havelka se přitom od svých šesti let věnuje kendu, jednomu z japonských bojových umění.
„Ten koníček není levná záležitost. Platí se tréninky, výbava je drahá, takže ty peníze od města, dá se říct, pokryjí náklady na ten můj koníček."

Možná i díky několikaleté podpoře Nadačního fondu se už Ondřej Havelka stal bronzovým medailistou z juniorského Mistrovství Evropy, kendu se navíc mohou věnovat i dva jeho mladší sourozenci.

Spustit audio

Související