Nejčastější otázky týkající se zubních implantátů: Bolí to? Jaká je životnost? A kolik to stojí?

22. leden 2021

Dentální implantát je dnes poměrně komfortní náhrada za chybějící zub. A samozřejmě to něco obnáší. Jak lékařský zásah, tak zásah do naší peněženky. Jak si máme implantát představit? Je vhodný jako náhrada ve všech případech? Je vhodnější spíš jako náhrada jednoho zubu?

MUDr. Dana Kopecká, Ph.D. hovoří v naší radioporadně na téma: dentální implantologie.

Čtěte také

Je zavedení zubního implantátu bolestivé?
Zavedení implantátu je zákrok minimálně invazivní. Pro pacienta méně náročný než složitější extrakce zubu. Implantace je prováděna v kvalitním lokálním znecitlivění (injekční anestezie), takže není bolestivá.

Jak probíhá pooperační fáze?
Po zákroku může pacient bez problémů odejít sám, není třeba doprovod, může řídit automobil. Po odeznění účinků anestezie se většinou nedostavuje výraznější bolestivost. V případě potřeby je možné užít jakýkoli běžný lék proti bolesti, který vám vyhovuje.

V prvních dvou až třech dnech je vhodné místo, kde byl prováděn zákrok, zaledovat. Chladící polštářek, případně něco zmraženého zabaleného v ručníku, přikládáme na tvář po dobu, pokud je to příjemné.

Zdravé zuby (ilustrační foto)

Po týdnu se odstraní stehy, do té doby je nutné volit měkčí stravu a vyvarovat se tvrdých potravin. Dokousnutí na něco tvrdého může ohrozit zavedený implantát nebo způsobit potrhání stehů.

Jaká je životnost zubních implantátů?
Řešení ztráty zubu implantátem je velmi dlouhodobé. Životnost implantátů se počítá na desítky let.

Čtěte také

Implantát se po vhojení stává součástí vašeho organismu a je třeba se o něj starat stejně, jako o kterýkoli jiný zub. Nutné jsou pravidelné RTG kontroly a také návštěvy dentální hygienistky. Životnost implantátů negativně ovlivňuje kouření.

Jak dlouho potrvá, než budu mít nový zub?
V běžném případě je možné implantáty zatížit 6 - 8 týdnů po zavedení. V této době se provede scan a zhruba do týdne laborant zhotoví korunku.

Jiná situace je v případech, kde byla doplňována kost. Zde je na vhojení ponecháván delší časový úsek. S konkrétním časovým horizontem je pacient vždy seznámen při úvodní konzultaci.

Někteří lékaři radí zuby moudrosti hned vytrhnout

Kolik stojí zubní implantát?
Stanovení ceny je velmi individuální, záleží na kvalitě kosti, lokalizaci, počtu implantátů nutných k odstranění defektu.

Čtěte také

Náhrada zubu implantátem se skládá ze dvou fází. První je fáze chirurgická, kdy se implantát zavádí, ta se hradí po zákroku.

Dále následuje fáze protetická - nasazení abutmentu, tedy spojovacího prvku, a korunky.

Nižší cena nabízená na některých pracovištích mnohdy bohužel znamená zavedení levných nekvalitních implantátů, které mohou časem selhat.

Je dentální implantát pro každého?
Ošetření dentálním implantátem je možné téměř u každého bez závislosti na věku. Výjimku tvoří jen mladí pacienti, u kterých ještě není ukončen růst čelistí, a pacienti s těžkými systémovými chorobami, s vážně narušeným imunitním systémem, onkologičtí pacienti a velmi silní kuřáci.

Čtěte také

Když mám implantáty, musím si čistit zuby déle?
Mezi implantátem a zubem jsou značné rozdíly. Proto péče o ně musí být přizpůsobena těmto odlišnostem. Nezastupitelné je například použití mezizubních kartáčků, případně vhodných vláken.

Pro zručného člověka může být doba čištění stejná, ale musí být cíleně přizpůsobena požadavkům na očistu dentálních implantátů. Nácviku a strategii péče o dutinu ústní s implantáty musí být věnováno dostatek času a trpělivosti a musí ji provádět implantolog nebo zkušená dentální hygienistka.

MUDr. Dana Kopecká, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Danou Kopeckou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související