Švihnutí bičem připomíná ostrá bolest při zánětu zubu. Jak vzniká a co je nejčastější příčinou?

31. říjen 2018

MUDr. Martin Čelko v naší radioporadně, tentokrát na téma: Jak vzniká bolest zubů? Nejčastější příčiny bolesti. Zánět okostice a pulpitida.

Jaké jsou zásady správné péče o náš chrup? Zuby a úsměv jsou vaší vizitkou

Péče o zubní náhradu je stejně důležitá jako péče o vlastní zuby (ilustrační foto)

Doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková a Květa Prouzová ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Téma: správná péče o zuby. 

Zánět zubu vznikne tak, že máte na některém ze svých zubů veliký kaz, který si nenecháte opravit - dokud je tento kaz pouze na povrchu zubu nebo ve vrstvě pod sklovinou, zub nebolí. Ale jakmile kaz dojde do středu zubu a bakterie infikují nervy a cévy, dochází k tzv. akutní pulpitidě.

Bolest pak připomíná „švihnutí bičem“, jde o bolest pulzní, ostrou, někteří pacienti uvádějí, že jim v zubu „přímo tepe“. Tato bolest je život otravující, nedá se při ní spát, zub nejvíce bolí vleže v noci.

MUDr. Martin Čelko ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Je nutné postižený zub okamžitě začít léčit - stomatolog odstraní zubní kaz a pak se udělá trepanace, tj. vyčistí se kořenové kanálky. Jednoduše shrnuto: zánět zubu je pouze komplikace zubního kazu - bez kazu zánět zubu nevznikne.

Při zánětu okostice se infekce dostává ze zubu přes ozubici do kosti, pod okostici. Postupně se objevuje zduření a tvoří se dutina vzniklá zničením tkáně, jež je vyplněná hnisem. Sliznice nad ní je prosáklá, červená, na pohmat je cítit přítomnost tekutiny - hnisu, je přítomen i otok obličeje v příslušné oblasti.

Celouradioporadnu s MUDr. Martinem Čelkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související