Jaké jsou zásady správné péče o náš chrup? Zuby a úsměv jsou vaší vizitkou

22. březen 2018

Doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková a Květa Prouzová ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Téma: správná péče o zuby. 

Péče o zuby i celou dutinu ústní je nedílnou součástí každodenního života. Užívejte si pocit dokonale čistých zubů.

Jak často a jak dlouho si máme čistit zuby? Optimální frekvence čištění zubů je 2x denně. Tedy ráno a večer. Večernímu čištění bychom měli věnovat největší pozornost. Je důležité se při tomto čištění zaměřit také na mezizubní prostory.

Dětský úsměv a zuby

Čištění zubů by se mělo provádět především před jídlem. Je to dáno tím, že po jídle prudce klesá hodnota pH v zubním plaku. Zubní plak má výrazně kyselý charakter a demineralizuje zubní sklovinu. Z toho vyplývá, že při čištění zubů po jídle bychom si při odstraňování zubního plaku odstraňovali také tenkou vrstvu skloviny. Při takovémto dlouhodobém návyku hrozí riziko poškození tvrdých zubních tkání.

Jaká je ideální doba čištění zubů? Taková, za kterou jsme schopni si vyčistit chrup námi zvolenou technikou. Měli bychom se vyvarovat dodržování časového limitu, vymezeného k čištění zubů, protože tento způsob často vede k nedbalému čištění a úplné ztrátě efektivity.

K čištění zubů je důležité zvolit si správný zubní kartáček a také správnou techniku čištění.

zubař, zuby

Pro udržení krásného bílého úsměvu doporučujeme:
* Omezení zlozvyků ovlivňujících barvu zubů
* Častější čištění zubů
* Vyhledání profesionální péče dentální hygienistky
* Nácvik správné orální hygieny - zubní kartáček a užívání mezizubních kartáčků a nití
* Dodatečné dobělení pomocí domácího bělení - frekvence je závislá na potřebách, životním stylu a zlozvycích

Bělení zubů je moderní metodou, jak si podržet krásný úsměv a krásnou barvu zubů až do vysokého věku. Bílé zuby totiž nejsou samozřejmostí. Jejich bělost i při dobré péči zásluhou stravování a životního stylu mizí.

Doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková a Květa Prouzová ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Odstíny mají pak hodně daleko do blé barvy, která chrup zdobí.

Bělení zubů je možné provádět buď doma pomací přípravku a zubního kartáčku, které můžete zakoupit v lékárně. Pak je samozřejmě možnost bělení zubů také v ordinaci zubního lékaře. Ale je třeba si uvědomit, že krásu chrupu nezískáte jedním ošetřením. Je to jako se vším, jen pravidelná péče o zuby zajistí jejich kvalitu a krásu.

Uslyšíte užitečné rady z úst lékařských a dalších odborníků i poutavé vyprávění zajímavých osobností. Naším cílem a přáním je přispět k porozumění a k pochopení vzájemných souvislostí.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související