Správná péče o rovnátka i zubní náhrady. Ortodoncie vám pomůže vykouzlit atraktivní úsměv na tváři

13. listopad 2019

Ortodoncie je velmi specializovaný úsek zubního lékařství, který zahrnuje diagnostikování, prevenci a léčbu zubních a obličejových anomálií. Využívá odborné metody k posunu křivých zubů do jejich pravidelného postavení a uvedení čelistí do správných poloh. K tomuto účelu se musí vyrobit, aplikovat a kontrolovat ortodontické aparáty, často za použití i zámků ke korekci těchto problémů.

Stomatolog MDDr. Pavel Krupka a diplomovaná dentální hygienistka Květa Prouzová v naší radioporadně na téma: ortodonicie - základní informace. Péče o zubní náhrady a jak nepodcenit hygienu s rovnátky?

Proč vznikají zubní a obličejové deformace?

Malokluze je termín popisující křivé, stěsnané a skloněné zuby. Většina malokluze je dědičná, některá jsou ale získaná.

Čtěte také

Dědičné jsou většinou stěsnání zubů, mezerovitý chrup, více zubů anebo chybějící zuby, velká variace jiných nepravidelností chrupu a obličeje.

Získané deformace mohou být výsledkem cucání palce nebo jazyka, ústního dýchání (z důvodu neprůchodnosti dýchacích cest), zubní nemoci, úrazů, předčasné ztráty dětských anebo stálých zubů.

Bez ohledu na její vznik, hodně z těchto problémů ovlivňuje nejen uspořádání zubů, ale i celkový vzhled obličeje.

Prospěšnost ortodontické léčby

Rovné zuby a krásný úsměv
Lepší vzhled obličeje
Zlepšení skusu vede ke zlepšení žvýkání
Prevence ztráty zubů, zapříčiněný špatným skusem
Zdravější dásně a přilehlé kostní struktury
Zdravý TMK / mandibulární kloub
Psychologický a sociální prospěch

Ortodoncie vám může dát atraktivní úsměv a zlepšit Vaše dentální zdraví a obličejové rysy. Zlepšení Vašeho vzhledu může zvýšit sebevědomí a výzkumy v této oblastí ukazují, že atraktivní vzhled zubů i obličeje jsou důležitým předpokladem budoucího úspěchu.

V jakém věku mohu začít s léčbou?

Ve většinu případů je nejlepší začít s ortodontickou léčbou u rostoucího pacienta, obyčejně v raném adolescenčním věku 8-12 let.

Čtěte také

Toto období odpovídá nejbouřivějšímu vývoji čelistí. V některých případech nepoměr skeletální pozice obličeje i čelistí musí být upraven ihned po jejich diagnostikování, a to může být i ve věku pěti let.

Zde včasná léčba může snížit závažnost deformace a do budoucna minimalizovat anebo úplně eliminovat potřebu další ortodontické léčby.

Nezapomínejme, že potřeby každého pacienta jsou jedinečné. Proto trvání a typ léčby mohou být určeny po pečlivé a kompletním zhodnocení případu.

Ortodoncie u dospělých?

V praxi se léčí vysoké procento dospělých pacientů, u kterých je možná ortodontická anebo chirurgicko-ortodontická léčba. Křivé zuby, špatný skus, stěsnání a deformace na základě nesprávného skeletálního podkladu se dnes úspěšně korigují bez ohledu na věk.

MDDr. Pavel Krupka a Květa Prouzová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Poslední novinky v dentální technologii dělají léčbu jednodušší a efektivnější. Keramické zámky a nové techniky jejich lepení s minimem nepohodlí povzbuzují více dospělých k vyhledání ortoléčby. Použití superelastických a termoaktivních oblouků s tvarovou pamětí vede k redukci trvání léčby na minimum.

Celou radioporadnu s MDDr. Pavlem Krupkou a Květou Prouzovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související