Zubní implantát je lékařský zásah a také zásah do naší peněženky. Co tvoří jeho celkovou cenu?

5. listopad 2019

Dentální implantát je dnes poměrně komfortní náhrada za chybějící zub. A samozřejmě to něco obnáší. Jak lékařský zásah, tak zásah do naší peněženky. Jak si máme implantát představit? Je vhodný jako náhrada ve všech případech? Je vhodnější spíš jako náhrada jednoho zubu?

Stomatolog MUDr. Radek Mounajjed, D.D.S., Ph.D. v naší radioporadně na téma: zubní implantologie.

V jakých případech se zubní implantát nedoporučuje?

Výjimku tvoří jen pacienti ve věku, kdy ještě není ukončen růst čelistí a také pacienti s těžkými systémovými chorobami, s vážně narušeným imunitním systémem a velmi silní kuřáci.

Čtěte také

Je ošetření bolestivé? Existuje nějaká záruka na zubní implantát? Pokud má někdo jeden nebo více implantátů, jsou možná rovnátka?

Ústní část dentálního implantátu je možno si představit jako zub připravený například na zubní korunku. Může nahrazovat jednotlivé zuby, může být pilířem v můstku a může také sloužit jako opora a stabilizátor u málo držících snímacích protéz.

MUDr. Radek Mounajjed, D.D.S., Ph.D. a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Při větším počtu chybějících zubů lze zavést implantátů hned několik a spojit je v můstek. Šest až osm implantátů může být dostatečných pro kompletní pevné ozubení jedné čelisti.

Celkovou cenu zubního implantátu tvoří:

1. cena implantátu a jeho chirurgické umístění lékařem do čelisti. Cena se pohybuje mezi 3 až 20 tisíci korunami podle použitého typu implantátu.

2. cena všech nezbytných komponent. Podle plánované náhrady se do kostní části implantátu musí našroubovat nástavba. Její cena je různá podle implantologického systému a typu nástavby. Pohybuje se v tisícíkorunách.

3. cena protetické práce (korunky, můstky, snímací náhrady). Tato cena bývá druhým největším nákladem pro pacienta. Záleží na protetické práci, jejím rozsahu a použitém materiálu.

Zubní implantát je dnes už standardním řešením chybějících zubů.

Čtěte také

Je to fixní funkční náhrada zubu včetně kořenu, která na rozdíl od provizorních či snímatelných zubních náhrad umožňuje pacientovi ničím nekomplikovaný život.

Samotný proces implantace už dnes není pro pacienta nijak náročnou záležitostí. Probíhá nejčastěji ve třech fázích. První je konzultace s lékařem a vypracování léčebného plánu, následuje faktická implantace a zhruba po dvou měsících i nasazení korunky.

Celou tadioporadnu s MUDr. Radkem Mounajjedem, D.D.S., Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související