Stomatochirurgie umí trhat zuby šetrně bez kleští. A také je recykluje, vytažený zub už není odpad

11. březen 2020

Už se nemusíte bát komplikovaného a bolestivého hojení ran po extrakci zubu, po zavedení implantátu či jiných zákrocích v dutině ústní. Díky nové technologii jsou stomatologové schopni těmto komplikacím předejít a využít k tomu látky z vaší vlastní krve, tedy ty nejbiologičtější jaké vůbec mohou být.

MUDr. Martin Čelko v naší radioporadně na téma: novinky ve stomatologii a šetrné chirurgické zákroky.

Šetrná moderní chirurgie a recyklace krve

Už poměrně dlouho při výkonech podporuji hojení odstředěnou krví.

Čtěte také

Před chirurgií si odeberu krev, ta se odstředí a dostanu hutnou zátku, kterou dokáži buď dávat přímo do ran po vytrženém zubu, nebo ji slisuji a dostanu membránu, kterou mohu krýt náhražky kosti, nebo ji smíchat s těmito náhražkami.

Jedná se o extrakt krve, který je plný růstových faktorů a velmi výrazně zrychluje a zkvalitňuje hojení.

Dokáži tím velmi šetrně vyřešit i některé komplikace po chirurgických výkonech.

O co je jedná?

Pomocí přístroje Process for PRF (Platelet rich fibrin) jsme schopni z vaší vlastní krve získat cenné faktory pro hojení a obnovu tkání. Odebraná krev se pouhým mechanickým zpracováním mění na membrány, které se vkládají do ran a kolem implantátů. Jsme s jejich pomocí schopni i nahradit některé umělé materiály, nebo aspoň jejich část.

U zubaře. Péče o náš chrup je důležitá

Po aplikaci těchto membrán se rány hojí rychleji a bezbolestněji. Jedná se o běžné i komplikované extrakce (trhání zubů) i o náročnější operace (implantace, krytí obnažených kořenů, nebo zákroky na dutinách). Případné doplňování kosti v místech, kde chybí, je úspěšnější.

Extrakce bez kleští

Při tahání zubů se většinou musí zub rozkývat a vytáhnout pomocí extrakčních kleští. Tento postup je i přes lokální umrtvení poměrně nepříjemný pacientovi a často nešetrný k okolní kosti. Navíc, pokud je zub ulomený nebo uhnilý do úrovně kosti, není možné jej kleštěmi uchopit a je nutné okolní kost odstranit.

Alternativou klasického postupu je extrakce pomocí přístroje Benex. Jde o poměrně jednoduchý mechanismus, který ale dovede udělat celou extrakci zubu mnohem příjemnější a šetrnější. Do mírně uvolněného kořene se zavede drobný šroubek. Tímto šroubkem se ke koření ukotví kladka, pomocí níž se zub hladce vytáhne z lůžka.

Extrakce pomocí Benexu vůbec nenamáhá kost, která se pak hojí mnohem rychleji a lépe. Je to nejlepší způsob přípravy lůžka před implantací. A protože se vyloučí páčivé síly na zub, i pacienti vnímají tuto proceduru jako daleko příjemnější, než klasické tahání zubu pomocí kleští.

Piezo chirurgie

Chirurgické výkony v dutině ústní se často neobejdou bez zásahů do čelistních kostí. Ať už jde o extrakce neprořezaných zubů (typicky zuby moudrosti), nebo o implantace a související výkony, vždy je nutné s kostí pracovat. Konvenční přístup využívá rotační nástroje, jako jsou kostní frézy, vrtáky a brousky.

Jana Kudyvejsová a MUDr. Martin Čelko ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V naší praxi využíváme k těmto zákrokům piezochirurgický přístroj, který opracovává kost pomocí ultrazvuku. Jedná se o velmi šetrný postup, u kterého nehrozí poškození měkkých tkání (dásní, tváří, jazyka) ani ve velmi nepřehledné situaci.

Recyklace zubů

V současné době když chybí někde v čelistech kost (většinou tam potřebujeme zavést implantát) tak není problém ji nějak vybudovat.

Čtěte také

Většinou se používají umělé minerály, nebo velmi drasticky ošetřené zvířecí kosti (prasečí, telecí, koňské).

Je to jakási drť, která se navrší na místo kde potřebujeme vybudovat chybějící kost a tam to novou kostí proroste.

Tyto materiály jsou v podstatě pasivními držiči místa pro novou kost. Dnes jsme schopni vytažený zub očistit, zpracovat a použít místo těchto umělých náhražek.

Jelikož je to materiál vlastní tělu, tak je akceptován daleko lépe a přímo aktivně podporuje růst kosti a její hojení. Vytažený zub už není jen odpad.

MUDr. Martin Čelko v naší radioporadně. Celý pořad si můžete poslechnout v našem audio-archivu: 

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.