Masové kuličky se zelím si určitě všichni zamilují. A vám se přitom budou vařit snadno i rychle

Kysané zelí sice spojujeme hlavně s uzeným a vepřovým masem, ale stejně dobře se dá kombinovat také s mletým masem. Kysané zelí můžeme připravovat na různé způsoby a jedná se o dostupnou, běžnou potravinu. 

Ingredience
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 150 g rýže
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky sladké mleté papriky
  • cukr
  • ocet
  • olej
  • 1 lžíce hladké mouky

Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, variace na téma vepřové maso a kysané zelí. Syrové zelí je dobré na játra a díky obsahu inulinu je vhodné i pro diabetiky. Kysané zelí pročišťuje krev a z těla odvádí škodlivé látky. Šťáva z kyselého zelí léčí dnu, posiluje imunitu, pomáhá při pálení žáhy.

Kysané zelí má téměř samé kladné vlastnosti. Někomu sice vadí jeho aroma, jinému tuhá konzistence, ale to lze kuchyňskou úpravou odstranit. Zůstávají jen pozitiva: je bohaté na vitamín C, představuje vítaný zdroj vlákniny, je chutné a levné.

Naše rada:
Je lepší toto jídlo uvařit o den dříve, aby se masové kuličky v zelí pořádně rozležely.

Postup:
Rýži povařte v osolené vodě asi 10 minut. Slijte ji a nechte vychladnout. V míse smíchejte mleté maso, rýži, vejce, osolte a opepřete. Směs promíchejte a vytvarujte z ní malé kuličky. Na pánvi rozehřejte olej a kuličky osmahněte. Pak je dejte do tukem vymazaného pekáče. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na oleji. Přidejte propláchnuté zelí a krátce ho poduste. Dochuťte solí, kmínem, paprikou, cukrem a octem. Poloměkké zelí přidejte ke kuličkám a vše dejte péct na 30 minut do trouby. Po upečení masové kuličky vyjměte, zelí dejte do hrnce a zahustěte ho moukou. Pak ještě 5 minut povařte a přidejte k němu zpátky maso.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

3 x Hurvínkovy příhody

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka