Kvalitní jídlo nemusí být za každou cenu drahé. 7 doporučení výživové poradkyně Martiny Jandové

27. říjen 2022

Vše se zdražuje, dá se i tak jíst zdravě a kvalitně? Ceny elektřiny a plynu se zbláznily. Zdražuje se úplně všechno. Určitě jste si už několikrát položili otázku: Na čem začneme šetřit? Asi není žádné překvapení, že právě jídlo je často tím prvním, v čem se lidé začínají uskromňovat, a to ani nemusíme ani být v úplné finanční nouzi. 

Samozřejmě to lze řešit tím, že začneme nakupovat méně kvalitní potraviny nebo ze svého jídelníčku vyřadíme drahé suroviny jako je maso, ovoce, zelenina, mléčné výrobky a podobně. Člověk dokáže přežít na suchém chlebu nebo vařených těstovinách. Ale…

Takto chudý a nevyvážený jídelníček může být i na úkor našeho zdraví. Tělo totiž pro správné fungování potřebuje dostatek energie, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků z výživného jídla.

Pojďme hledat způsoby, jak si užívat kvalitní jídlo a přitom neohrozit rodinný rozpočet.

1. Nepoužívejte polotovary

Čtěte také

I když se mohou polotovary zdát jako levná varianta, zdaleka to tak není. Jasně, když srovnáme cenu balíčku párků v supermarketu a 500 g hovězího nebo vepřového masa, párky vyjdou levněji. Ale když se zamyslíme nad porcemi, tak z pár nožiček párků se nenají celá rodina. Ale z 1/2 kg masa dokážeme připravit rovnou 4 porce guláše. O porovnání kvality párků a masa ani nemusím mluvit.

Stejně tak je to i s dalšími polotovary. Např. Zamyslete se, kolik v obchodě stojí mražená pizza. A teď to srovnejte s tím, na kolik přijde doma udělat kynuté těsto, ze kterého si můžeme pizzu připravit sami. Potřebujeme jen mouku, droždí a troška cukru, soli a oleje. Za ušetřené peníze můžeme bohatě nazdobit šunkou i sýrem. Je potřeba zmínit i fakt, že koupená pizza obsahuje třeba jen 10% šunky a často spoustu konzervantů, přídatných látek a velké množství soli.

2. Stravujte se hlavně doma

Jsou příležitosti, které by se bez slavnostního oběda nebo večeře v restauraci neobešly. Ale opravdu je potřeba chodit na polední menu do restaurací každý den? Za cenu oběda jsme schopni připravit si stejný pokrm. Rozdíl je ovšem v tom, že doma za stejné peníze vytvoříme alespoň 2-⁠3 porce, často i více porcí. Zkuste proto zvážit, jestli by nestačilo zajít si s kolegy na společný oběd jen jednou týdně a ve zbylých dnech si nachystat jídlo do krabiček.

3. Vařte na více dnů

Mnoho lidí od krabičkování odrazuje čas strávený v kuchyni a fakt, že by měli 3 dny jíst to stejné jídlo. Tak to ale vůbec není. Uvařit lze i za pár minut a zároveň stačí být jen trochu kreativní, abychom nejedli stále to samé.

Čtěte také

K masu, které si připravíte, můžete jíst každý den jinou přílohu a různé druhy zeleniny. Vždy vám tak vznikne originální pokrm. Naložené maso v lednici vydrží několik dnů. Jednou si můžeme připravit plátky, druhý den nudličky a třetí den můžeme maso rozsekat na karbanátky.

Jde to i opačně. Navaříte si přílohu a pak obměňujete zdroje bílkovin. (např. pohanku, těstoviny, luštěniny, kuskus, bulgur, rýži, quinou, brambory, jáhly). Jednou můžete mít rýži s vepřovým plátkem, podruhé s restovaným tofu a potřetí vykouzlíte rýžový salát s tuňákem a kukuřicí. Záleží jen na vaší chuti.

Takto si můžete přípravu jídel do krabiček významně ulehčit a snadno připravit pestrý jídelníček. Nezapomeňte jen na to, že by uvařené jídlo mělo zůstat v lednici maximálně 3-⁠4 dny, aby se nezkazilo. Pokud víte, že něco nestihnete sníst včas, jídlo nevyhazujte, ale zamrazte. Během hektických dnů se může hodit.

4. Nenechte se oklamat obalem

Čtěte také

Všimli jste si, jak oblíbené jsou v obchodech produkty s nápisem protein? Vidět ho můžeme dokonce už i na pečivu nebo různých pomazánkách, které mají kvůli tomu často i výrazně vyšší cenu. Ne všechny výrobky s tímto označením má cenu kupovat.

Než po takovém produktu sáhnete, podívejte se na složení, abyste se ujistili, kolik bílkovin opravdu obsahuje. Nápis protein nebo zdroj bílkovin může totiž nést už ve chvíli, kdy alespoň 12,5 % z celkové energetické hodnoty tvoří bílkoviny, což není tak vysoké množství. Tuto hranici přesahuje i mnoho dalších potravin, které na obalu nemají uveden „trendy“ název protein.

Při výběru potravin proto používejte selský rozum a zamyslete se. Oopravdu má smysl platit o třetinu vyšší cenu za produkt, který má nápis protein a obsahuje třeba o 5 g bílkovin na 100 g více než jeho “obyčejná” verze? Podobnými lákadly mohou být i potraviny s nápisem FIT, healthy, fitness, nízkokalorické, do formy a podobně. Nenaleťte na tyto praktiky a než něco vložíte do košíku, přečtěte si raději sami složení. Vaše peněženka vám jistě poděkuje.

5. Experimentujte

Čtěte také

I milovníkům masa neuškodí, když si zařadí alespoň 1 den v týdnu, kdy nejedí maso. Zkuste přijít více na chuť luštěninám, které se dají připravit na xy způsobů a jejich cena je nízká. Obsahují spoustu vlákniny, bílkovin a dalších cenných látek. Nejen že se z nich dá připravit karbanátek, sekaná, spousta polévek, kaší, ale i třeba sladký dezert - např. cizrnový dort.

Získáme spoustu zdravých živin a naše úspory nebudou tak rychle ubývat. Vyzkoušejte i jiné rostlinné zdroje: např. tofu, sójové maso nebo do pokrmu přidejte protein.

6. Vypěstujte si vlastní potraviny doma

Pokud máte zahradu, vypěstováním domácí zeleniny a ovoce se dá spousta peněz ušetřit. Pokud nemáte možnost vlastní zeleniny, doporučuji vám kupovat sezónní, která je vždy levnější a v prvotřídní kvalitě.

Ostatní zeleninu si kupte v mražené podobě. Nejenže je lacinější, ale také je často chutnější a kvalitnější.

7. Buďte více soběstační

Domácí výroba jogurtu je otázkou pár minut, ale finanční úspora je významná. Příprava domácího kefíru z tibetské houby opět zabere pár minut, stejně jako doma připravená lučina.

A třeba zjistíte že pečení domácího chleba (pečiva) může být dobrý relax.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Co si z toho vzít?

Kvalitní jídlo nemusí být za každou cenu drahé. Jen je potřeba při nákupu přemýšlet a plánovat dopředu, co budeme jíst a vařit v následujících dnech. Důležité je minimalizovat plýtvání a kupovat jen množství, které v domácnosti opravdu využijeme.

Nebojte se ani nákupů v akci nebo ve slevě. Vždy ale zvažte, jestli jsou opravdu tak výhodné, jak na první pohled vypadají a nenechte se nachytat. Kdo vaří doma, klidně i úplně jednoduchá jídla ze základních surovin, dělá to nejlepší pro svou peněženku i pro svoje zdraví.

Recept na dýňový dort s jablky a tvarohem

Suroviny:
Těsto: 400 g Hokkaido dýně, 200 g jablka, 150 g ovesných vloček, 100 g rozinek sušených, 5 x vejce slepičí, 130 g Acidofilní mléko 3,6 %, 70 g ořechy vlašské, 200 g špaldová mouka celozrnná, 150 g Eritritol (či jiné sladidlo dle svých preferencí), 1 lžička skořice, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička jedlé sody,
Tvarohová náplň: 500 g tvaroh odtučněný, 250 g tvaroh tučný, 30 g čekankový sirup

Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou formu (Ø 28 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou. Rozmixujeme jablka a dýni (Pokud máme výkonný robot, můžeme mixovat dýni syrovou. Ale lze použít i vařenou či pečenou dýni). Přidáme ovesné vločky, rozinky, skořici, perníkové koření, sladidlo, vejce, ořechy, acidofilní mléko. Poté přisypeme mouku, jedlou sodu a promícháme. Těsto přendáme do připravené dortové formy a pečeme 50-55 minut (170 °C).

Dort necháme 15 minut vychladnout ve formě a poté necháme zcela vychladnout na chladicí mřížce. Poté dort rozpůlíme uprostřed a promažeme tvarohovou náplní.

Náplň:
Tvarohy smícháme a dosladíme čekankovým sirupem dle chuti. Promažeme dort uprostřed a na vršku.

Tip:
Promazaný dort posypeme nastrouhanou čokoládou nebo nasekanými ořechy. Dort vypadá jako mrkvový, ale mám pocit, že chutná ještě lépe. Je krásně vláčný, šťavnatý a chutná opravdu skvěle.

Po vychlazení podáváme.

Jak všechny tyto poznatky uvést od praxe? Vše se dozvíte, když si celou radioporadnu s výživovou poradkyní Martinou Jandovou poslechnete v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.