Kalorie a kilojouly. Výživová poradkyně Martina Jandová vás zasvětí do tajů kalorických tabulek

23. únor 2022

26. února začíná  po celé České republice speciální týden ke Světovému dni obezity, který potrvá do 5. března. Budou se konat i preventivní akce, kde se můžete nechat zvážit a změřit. Pojďme se tedy blíž podívat na naši správnou a zdravou výživu. 

Výživová poradkyně Martina Jandová hovoří v naší radioporadně na téma: kalorické tabulky.

Aby nám byl údaj, kolik má výrobek energie, k něčemu užitečný, musíme zjistit, kolik energie bychom měli za den zhruba přijmout.
Martina Jandová, výživová poradkyně

Když pohybujeme zhubnout nebo upravit váhu, tak se nevyhneme tomu, že si musíme vážit jídlo a musíme si počítat. Ale co počítat? Známe pojmy jako kalorie a kilojouly. Co je lepší počítat?

Je to úplně jedno, záleží, kdo z nás jakou jednotku preferuje. Kalorie i kilojouly jsou vlastně fyzikální jednotky, pomocí kterých se vyjadřuje množství tepla, respektive množství energie. Jedna kilokalorie, zkratka kcal, což vidíme často na potravinových obalech, jsou zhruba 4 kilojouly, zkratka kJ. Jinak řečeno kilojoule je čtvrtina kalorie.

Čtěte také

Tento pojem nám asi úplně nic neřekne, ale na obalech vždy vidíme přepočty těchto jednotek. A co nám ta hodnota říká. Máme tři základní makroživiny, což jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. A 1 gram sacharidů má 17 kJ. Stejně tak 1 gram bílkovin má také 17 kJ. Tuky už jsou energeticky náročnější, 1 gram tuku má 38 kJ.

Takže si podle počtu jednotlivých živin uvedených potravinovém obalu můžeme vypočítat sami, kolik energie výrobek obsahuje. Už také existují i aplikace v telefonu, které jsou zdarma, například Kalorické tabulky, kam se můžeme určité jídlo nebo konkrétní výrobek zadat a zobrazí se nám, kolik energie potravina obsahuje. A současně kolik má jednotlivých makroživin.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Dívala jsem se, že v kalorických tabulkách jsou už některé výrobky přednastavené. Co ale dělat, pokud tam uveden není. Hledat ten nejpodobnější?

Na zboží je vždy uvedeno, kolik obsahuje energie, a když tam konkrétní daný výrobek není, můžeme požádat, aby byl do aplikace zařazen. Ale když ho tam v tu chvíli nenajdeme, tak vybereme podobný výrobek.

Čtěte také

Ale ještě je potřeba zmínit, aby nám byl údaj, kolik má výrobek energie, k něčemu užitečný, tak musíme nejprve zjistit, kolik energie bychom měli za den zhruba přijmout. Protože každý potřebujeme jiné množství energie.

Dá se to zase spočítat určitými kalkulačkami pro výpočet bazálního metabolismu nebo výpočet energie. Tam se nám zobrazí, kolik energie by zhruba naše tělo mělo přijmout. Ovšem dá se to zhruba zobecnit, průměrná žena by měla při udržení váhy přijmout zhruba 7 500 až 9 200 kJ.

U mužů je ten příjem vyšší, 9 200 až 11 300 kJ. A u dětí je to číslo zase o něco nižší.

Čtěte také

A samozřejmě, když budeme chtít hubnout, tak ten příjem musí být nižší než výdej. Jak si ale spočítáme onen výdej?

Dá se to opět počítat. Ale doporučuji, pokud s tím začínáme, pro začátečníka je nejjednodušší zadat si do určité aplikace třeba, že chodí třikrát týdně běhat nebo chodí na rychlou procházku a ten příjem, který fyzicky vydáme, už se přímo z toho příjmu odečítá.

Dnes existují i chytré hodinky, spousta lidí je využívá. Kolik kroků třeba za den nachodí, takže i chytré hodinky už nám dokáží docela přesně říci, kolik energie během dne vydáme.

Recepty:

Karbanátky z hovězího masa s mrkví a čočkou

Ingredience: 500 g hovězího mletého masa, 100 g červené čočky, 3 lžíce hladké mouky (může být špaldová), 2 vejce, 1 velká mrkev, 1 cibule, majoránka a sůl dle chuti

Čočkové karbanátky, mrkev, hrášek, brambor (ilustrační foto)

Postup:
Mrkev i cibuli nastrouhejte najemno.. Obojí dejte do velké mísy a přijdete mleté maso, syrovou červenou čočku, vejce a mouku. Dle chuti dolaďte solí a kořením a poté prohněťte v kompaktní hmotu. Tu uplácejte do tvaru šišky (nebo karbanátků) a položte na pečící papír nebo vymazaný plech. Pečte v troubě na 180°C přibližně hodinu - dle zkušeností s vlastní troubou, aby se vám sekaná nevysušila.

Já jsem tentokrát karbanátky připravila na páře 30 minut. A poté jsem je dopekla v troubě 5 minut pod grilem. Posypala jsem je nastrouhaným parmezánem.
Karbanátky díky přípravě na páře nebyly vůbec vysušené, ale krásně šťavnaté.

Zdravé (ne)bramboráky

Ingredience: 3 batáty, 3 mrkve, 1/4 celeru, 3 vejce, sůl, pepř, majoránka (celý sáček), 6 stroužků česneku, olivový olej ve spreji

Bramboráky

Postup:
Nastrouháme batáty, mrkve i celer. Osolíme a necháme chvilku odstát. Poté vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme vejce, majoránku a vše promícháme. Poté si vytvoříme tenké placičky, které vložíme na pečící papír na plech. Placičky můžeme postříkat olejem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut dokud nebudou zlatavé a křupavé.
Batáty můžeme nahradit klasickými bramborami, ale batáty jsou výživově přínosnější, mají nižší glykemický index a menší podíl sacharidů oproti klasickým bramborám. Takže občas doporučuji obměnu.

Celou radioporadnu s výživovou poradkyní Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související