Ketodieta a low carb. Recepty na jablečný štrúdl bez mouky a lososovou roládu od Martiny Jandové
Většinou už se každý seznámil s termínem low carb, často se o tomto výživovém směru hovoří a skloňuje se ve všech pádech. Co je to za směr?
Martina Jandová v naší radioporadně na téma: ketodiety, low carb a zdravý životní styl.
Čtěte také
Reklama například uvádí: „Všechna naše dietní jídla mají vysoký podíl bílkovin, vlakniny a nízký obsah sacharidů, cukrů a tuků. Díky tomuto složení vaše tělo začně využívat vlastní tukové zásoby pro energii a vy hubnete."
Já osobně jsem zastáncem toho, že jíst by se mělo všechno, ale jen v určitém množství. Neexistuje nezdravá potravina, jen nezdravé množství.
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.
Už jste zkoušeli těsto bez mouky? Z vajíček, psyllia a sýru mozzarella? Je to super nápad, jak v jídle ubrat sacharidy, kterých máme většinou v jídelníčku nadbytek (pokud se nestravujeme low carb).
Čtěte také
Sobě i svým klientům tvořím jídelníčky, kde jsou ve vyváženém poměru zastoupeny všechny makroživiny (sacharidy, bílkoviny i tuky). Nevynechávám přílohy ani pečivo. Je důležité co nejvíce omezit jednoduché cukry a upřednostnit kvalitní zdroj sacharidů.
Pokud budeme jíst ovesné vločky, luštěniny, brambory, rýži, těstoviny i pečivo v rozumném množství, nemůže nám škodit.
Vlivem tlaku sociálních médií, máme ale často pocit, že kousek chleba nebo rýže je téměř jedovaté. A hodně si tím škodíme. Vyvolává to v nás domněnku, že zhubnout nelze, pokud jsme zdroj sacharidů dostatečně neeliminovali.
Čtěte také
Zapomínáme na to, že stále platí jednoduchá rovnice. Pokud chceme zhubnout, musíme být v lehkém kalorickém deficitu. Takže ani vynecháním zdrojů sacharidů a nekontrolované přijímání tuků a bílkovin nám nezajistí snižování váhy.
Doporučuji sledovat poměr mezi přijatou a vydanou energií a zároveň si ohlídat, aby se náš jídelníček převážně skládal ze základních surovin. Pokud budeme co nejméně konzumovat zpracované potraviny a naše strava bude vyvážená a pestrá, nemůžeme udělat chybu. Kalorické tabulky nám toto všechno ohlídají.
Recept na jablečný štrúdl - fitness varianta bez mouky
Ingredience na těsto, z kterého uděláte jeden závin, tj. 15 kousků:
125 g mozzarelly, 3 vejce, 3 lžičky psyllia (vláknina) - k zakoupení v lékárně, 1 lžička skořice, 2 lžičky xylitolu = březový cukr (případně jiné sladidlo dle svých preferencí)
Na náplň:
4 menší oloupaná jablka, citrón (na zakápnutí jablek), 2 lžíce namletých ovesných vloček, 4 lžičky xylitolu = březový cukr (případně jiné sladidlo dle svých preferencí), 1 lžička skořice, hrst vlašských ořechů, hrozinky (lze namočit do trochy rumu), 5 g přepuštěného másla (ghí) - na potření hotového závinu
Recept na lososovou roládu low carb
Ingredience na těsto na jednu roládu (15 kousků):
125 g mozzarelly, 3 vejce, 3 lžičky psyllia (vláknina) - k zakoupení v lékárně, špetka soli
Na náplň:
125 g uzeného lososa, 100 g čerstvého sýra, hrst čerstvého baby špenátu, cherry rajčátka (sušená rajčata), šťáva z citronu (na zakápnutí lososa)
Celou radioporadnu s Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Vejce a jejich výživová hodnota. Zdravé recepty od Ing. Pavlíny Žďárkové
Ing. Pavlína Žďárková v naší radioporadne na téma: Vejce a jejich výživová hodnota. Zdravé recepty, jarní detox a odlehčená strava.
-
Omyly a mýty ve stravování dětí. Zdravé jídlo musí mít doslova na dosah ruky, radí Margit Slimáková
PharmDr. Margit Slimáková v naší radioporadně na téma: zpátky do školních lavic - výživa školních dětí. Omyly a mýty ve výživě dětí.
-
Naklíčená semínka a kvašená zelenina. Jaká je jejich úloha v naší stravě? Jarní očista organismu
Výživový poradce Lukáš Vaníček v naší radioporadně. Tentokrát na téma: superpotraviny a jarní očista organismu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.