Naklíčená semínka a kvašená zelenina. Jaká je jejich úloha v naší stravě? Jarní očista organismu

6. březen 2019

Výživový poradce Lukáš Vaníček v naší radioporadně. Tentokrát na téma: superpotraviny a jarní očista organismu.

Klíčky a jejich úloha ve stravě

Strava ovlivňuje naše zdraví. Lepší je kvalita a jednoduchost než kvantita a složité recepty

Kuskus je chutný i zdravý

Co jíst a pít, aby bylo naše tělo spokojené? Barbora Hernychová v naší radioporadně. 

Klíčky respektive naklíčená semínka jsou bohatá na vitamíny, minerály a hlavně enzymy. V období, kdy není dostatek kvalitní zeleniny by měly být každodenní součástí našeho jídelníčku. Naklíčená semínka si můžete koupit v obchodě už naklíčená, ale je mnohem levnější si je naklíčit doma.

Stačí si zakoupit semínka vhodná ke klíčení. To je napsané přímo na obalu. Já doporučuji začít s mungo, brokolicí, ředkvičkami, řeřichou, ředkví atd.

Použití klíčků je vhodné do různáých salátů, ale i jako dekorace k masu.

Jak klíčit semínka doma?

Semínka dáme přes noc do studené vody. Tím se deaktivují inhibitory enzymů a aktivují enzymy. Tím se semínka probudí k životu. Ráno slijeme vodu a propláchneme je čistou. Pak je nasypeme do nakličovací misky a dvakrát denně prolijeme.

Klíčky vyrostou během 3 - 4 dnů. Záleží na druhu semínek.

Stejně důležité je i namáčet ořechy.

Kvašená zelenina - PICKLES

Doporučuji zařadit probiotická jídla jako PICKLES neboli KVAŠENÁ ZELENINA (zelí). Obsahují minerály a vitamíny. Jsou velmi dobře stravitelné, pomáhají posilovat imunitu a trávení. Díky obsahu probiotik pomáhají lépe strávit a využít jídlo se který je jíme.

Zelí - lék na všechno. A kysané, to je přímo vitamínová bomba. Čím jemněji nakrouhané, tím lepší!

Zelí očistíme a zbavíme košťálu

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Śťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest. David Smetana vám v naší radioporadně předtavil odrůdy zelí a přidal informace jak ho pěstovat, kdy ho sklízet a jak uskladnit.

Posílíme díky nim detoxikační orgány, což má za následek, právě posílení imunity. Takže chrání tělo před nachlazení, chřipkou, ekzémy i únavou. Nejlepší je jíst pickles často v malých porcích. Jsou jako součást hlavního jídla. Nijak je TEPELNĚ NEUPRAVOVAT. Teplo by zničilo probiotika.

Jarní očista? Proč je důležitá?

Po zimě je tělo často zanešené toxiny. Je vhodné udělat očistu, která nám pomůže nejen vyčistit střeva, ale i zregenerovat detoxikační orgány (játra, ledviny). Já osobně jsem zastáncem zelených potravin (ječmen, chlorella), dále je vhodný ostropestřec (játra) a kopřivy (krev).

Celou radioporadnu s Lukášem Vaníčkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související