Gnocchi připravují italské hospodyňky s láskou pro celou rodinu. Udělejte si je celerové se špenátem

Pokud chcete připravit něco dobrého, ale nechcete strávit celé dopoledne v kuchyni, určitě uvítáte recept na celerové gnocchi se špenátem, které chutnají báječně a připravíte je za pár chvilek. 

Gnocchi, nebo chcete-li noky, jsou výborný základ pro mnoho rychlých a chutných jídel. Záleží jen na vás, jaké suroviny si zvolíte. Můžete je udělat klidně bez masa, se sýrem nebo zeleninou.

Velkou výhodou těchto jídel je, že je většinou máte brzy hotové. A to se často hodí. Hlavně když chcete nachystat něco dobrého na oběd nebo večeři a tlačí vás čas.

Suroviny:
600 g celeru, 600 g brambor, 2 lžíce olivového oleje, 50 g nastrouhaného parmazánu, 200 g hladké mouky, 1 vejce, 25 g másla, 400 g čerstvého špenátu, 125 g modrého sýra, hrstka vlašských ořechů

Postup:
Troubu rozehřejte na teplotu 180°C. Očištěný celer nakrájejte na kusy a  dejte do pekáče. Zakapejte olejem a pečte 30 minut. Mezitím uvařte brambory ve slupce a  slijte je. Oloupejte je a  mírně zchladlé nastrouhejte. Osolte a  opepřete. Přidejte vychladlý a  nastrouhaný pečený celer. Přimíchejte parmazán s moukou a  vejcem a  na pomoučněné pracovní ploše vypracujte měkké, nelepivé těsto.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto rozdělte na 4 části a  z  každé vyválejte na prst silný váleček. Nakrájejte jej na centimetrové kousky a  ty nasypte do vroucí vody. Vařte 2 až 3 minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové gnocchi slijte.
Nasypte je do pánve s rozehřátým máslem. Orestujte dozlatova, přidejte omytý a  osušený špenát a  nechte zavadnout. Rozdělte na talíře, posypte rozdrobeným sýrem a  nasucho orestovanými ořechy.

Výsledkem mají být lehké, nadýchané a malé nočky. Pozor: příliš mnoho mouky a hnětení - a budou gumovité!

Rozhodně se vyvarujte výrazného propracovávání, jako kdybyste zadělávali domácí chléb nebo pružné těsto na nudle. Gnocchi by přílišným hnětením a zapracováváním mouky ztratily lehkost.

Gnocchi se špenátem
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.