Den s myslivci na Stříbrném rybníce v Hradci Králové zve i na soutěž zvěřinových kotlíkových gulášů

10. říjen 2024

Už počtvrté se v sobotu 12. října 2024 uskuteční v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové Den s myslivci. Krásná akce pro všechny, kteří mají rádi les, přírodu i dobré jídlo. Součástí akce totiž bude i letos soutěž ve vaření zvěřinového kotlíkového guláše. Všechny osobně pozve ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán, který tvrdí, že zvěřina je maso králů.

Co se tedy chystá v sobotu na Stříbrném rybníku?
Je to už čtvrtý ročník, tedy máme čím dál větší a lepší program. Kotlíkářů bude letos soutěžit dvacet. A navíc pan Jaroslav Sapík bude vařit ukázkový guláš. Ukáže, jak se to má dělat. A také bude guláš ze 60 kilogramů zvěřiny vařit provozovatel občerstvení v kempu Stříbrný rybník, aby ti, na které se nedostane při ochutnávce soutěžních gulášů, si mohli také neco odnést i domů. Ale to nebude soutěžní guláš. Jinak konkurence v soutěži je velká. Chybí sice bohužel letos Slováci, ale budou zase pro změnu dva polské soutěžní týmy. Zkoušel jsem nalákat i Maďary, protože pravý maďarský guláš by byl zajímavý, ale oni mi říkali, že guláš připravují asi 12 hodin. Tak to by bohužel při našich pravidlech soutěže nestihli.

Milan Zerzán ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A ta pravidla jsou docela přísná. Každý tým musí v kotlíku navařit minimálně 50 porcí guláše.
A musí to také splnit standardní velikost porcí, aby lidé měli možnost opravdu ochutnat. Proto se musí vařit z minimálně pěti kilogramů zvěřiny. A nějaké porce samozřejmě musí také zůstat pro hodnotitele. Už se nám také stalo, že někteří gulášníci vydali vše a pak nebylo co hodnotit.

Velkým lákadlem bude dřevorubecká show i se zapojením veřejnosti. A pak jsem letos napočítal asi 60 různých stánků. Od kovářů po nožíře.
Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové a.s.

Kdo bude letos rozhodovat o nejlepším guláši? Odborná porota je vždy, ale hlasovat mohou i diváci.
Bude samozřejmě divácká soutěž. A pak bude i porota guláše vyhodnocovat. Máme připraveny různé ceny, ty dostanou všichni zúčastnění. A vítězné družstvo obdrží, kdo zná pohádku Princezna se zlatou hvězdou na čele, zlaté vařečky.

Čtěte také

Český rozhlas Hradec Králové připravil také z akce přímý přenos pořadu Vaříme s Habadějem. Od 11. hodiny se od mikrofonů přihlásí Jitka Slezáková a Zdena Kabourková. Program je bohatý, na co vy se nejvíc těšíte?
Velkým lákadlem bude dřevorubecká show i se zapojením veřejnosti. Lidé si mohou vyzkoušet jejich nástroje na sekání a řezání. A zjistí, že to není vůbec jednoduché. Oni mají speciální protiskluzové boty a nástroje. Ale své osobní sekyrky vám asi nepůjčí do ruky. Takže to bude show se dřevem, jo. A vedle toho budou také řezbáři, kteří vytvoří sochy. Ale to bude překvapení. A uděláme dražbu těch soch. Takže celý den tam bude vrčet motorová pila. A pak jsem letos napočítal asi 60 nejrůznějších stánků. Od kovářů až po nožíře. Budou tam také dalekohledy s termovizí, které vyhledávají zvěř. Všechno je to postavené na tom, co se děje v lese. Na životě v lese.

A vyhrávat bude kapela Wild West.
Wild West, hradecká kapela. Oni měli enormní zájem u nás vystupovat.

Pojďme ještě do lesa. Vy jste také ředitelem Městských lesů Hradec Králové. Tak jaká je letošní houbařská sezóna?
V létě jsem měl vážný rozhovor na magistrátu, jestli druhý rok po sobě nebudou v lesích houby, že se nade mnou hluboce zamyslí. Tak jsem se pomodlil a přišel déšť tak akorát. Zavolal jsem mykoložce Tereze Tejklové z Muzea východních Čech a ta mi potvrdila, že za 14 dní houby budou. A rostou.

Není to akce komerční, pořádáme ji se svými kamarády a děláme to srdcem. Tak si to přijďte užít v sobotu 12. října na Stříbrný rybník.
Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové a.s.

Co to přináší za problémy, že v lese rostou houby?
Na jednu stranu jsme rádi, že houby rostou, nám to nevadí. Ale někteří lidé bohužel nedodržují pravidla. Jednak zajedou automobilem kamkoliv a pěšky se jim už pak moc nechce. Takže vlastně všechny výjezdy do lesa jsme řešili s policií. To je jedna věc. A druhá věc, že lidé chodí do lesa od rána do večera, potkali jsme je třeba už v šest hodin s baterkou nebo čelovkou, aby byli první. Ale v tom lese žijí i zvířata, která v mlazinách odpočívají. Jsou to většinou přežvýkavci, takže musí mít nějakou pauzu a čtyři hodiny trávit a žvýkat. A teď máme enormní počet střetů zvířat s automobily za minulý týden mezi Krňovicemi a Bělečkem. Nebo se i zvířata zabila o oplocenky v lese, když byla vyhnána houbaři. Dochází k nárůstu úmrtí zvěře, což je nám líto.

Čtěte také

Problém v lese také představují psi.
Mimo houbařskou sezónu chodí lidé se psy pod kontrolou po cestách pes jde kousek od nich. Ale ve chvíli, kdy jde lesem houbařská rojnice a každý třetí člověk má s sebou psa, tak právě prochází zmíněné mlaziny. A zvěř je přeháněna z jednoho koutu lesa do druhého. I kdyby to byl jeden kus, tak ve stresu běhá přes silnice a je to nebezpečné i pro dopravu. Často teď zjišťujeme, že mnoho lidí vyráží na houby se psem na volno. To je z mého pohledu velký problém.

Tak ještě jednou na závěr, pane řediteli, pozvěme na sobotní Den s myslivci do kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové.
Vstupné je zdarma, my to tak děláme a pořád to držíme. Je to propagace přírody a všichni, kdo se na akci podílejí, celý rok chodí do práce za peníze. Tak jednou mohou ukázat, co dělají, zadarmo. Tedy není to akce komerční, pořádáme ji se svými kamarády. Děláme to srdcem. Tak si to přijďte užít, milí posluchači, v sobotu 12. října v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové. Už v 9:00 se začíná se soutěžními kotlíky na guláš.

Ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán vás všechny pozval. Moc děkuji za rozhovor. A užijte si to, pokud možno, i vy osobně.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.