Hradecký Stříbrný rybník hledá vhodné ekologické, technické i finanční řešení problémů s vodou

26. únor 2022 08:20

Kemp Stříbrný rybník v Hradci Králové zahajuje třetí sezonu pod správou Městských lesů. Letos se chystají další novinky jako například naučná stezka pro děti vedoucí k lesní tělocvičně U Pytláka, vybudování přímého napojení kempu na lesní okruh, upravují se písečné pláže, rozšiřuje plocha pro kempování. 

Čtěte také

Odhadli byste, jak dlouho už Stříbrný rybník existuje? Řediteli Městských lesů Milanu Zerzánovi se nedávno dostala do ruky původní studie, do které se spolu s redaktorkou Janou Kudyvejsovou podívali.

„Rybník je z roku 1963, jak jsme zjistili. A byl součástí toku Orlice, částečně takové slepé rameno, což mne tedy překvapilo. To nám zase sdělila Agentura ochrany přírody a krajiny. Myslel jsem si, že byl celý postaven uměle a písek z něj že byl použit při stavbě stadionu v Malšovicích, který se zrovna bourá.

K dispozici jsou i nejrůznější stavební plány. Jak měl vypadat celý areál a co z toho se do současnosti zachovalo?

„Bylo to hlavní rekreační území města. Hradec chtěl v té době investovat do zázemí nějakých 10 milionů korun, což je podle mne na rok 1963 poměrně velká částka.

Čtěte také

Rybník neměl tvar podkovy, jak ho známe dnes, ale byla zde další brouzdaliště a směrem ke Svinarům v lese zázemí s cvičebními prvky a atrakcemi, které by území vhodně doplňovaly.

„Vše mělo sloužit k rekreaci především Hradečákům. Musíme si uvědomit, že v té době ještě neexistovaly písníky, které jsou nyní směrem na Pardubice a lidé neměli tolik vodních ploch k rekreačnímu využití. Tohle byl jeden z prvních písníků vystavěných pro rekreaci.

„Moc se asi nepočítalo s tím, že Stříbrňák bude tolik navštěvovaný i ze zahraničí, bylo to určeno především pro odpočinek Hradečáků.

V plánech je tedy nastíněno víc, než se potom uskutečnilo. Proč na ty další realizace nedošlo?

Čtěte také

„Tak byl asi důvod ten, že ty peníze potom byly potřebnější někde jinde. Přišel třeba někdo nový a řekl, že tohle stačí, že areál není tak využívaný, takže se peníze použijí jinde. A potom už se k tomu projektu nikdo nevrátil.

„Ne, že by nebyly dodělány ony základní věci, ale například brouzdaliště pro děti. O něm se vede řeč už 20 let, že by tam měl být nějaký bazének, který by sloužil dětem a byl by napuštěn čistou vodou. To bylo plánováno, ale neuskutečnilo se to.

Brouzdaliště pro děti je tedy aktuálně v plánu?

Čtěte také

„V letošním roce je prioritou oprava obrovské haly, která by měla sloužit na svatební hostiny a firemní akce. A brouzdaliště bychom udělat následně, až se nám podaří zvýšit kvalitu zdejší vody.

S vodou ve Stříbrném rybníku jsou problémy odjakživa. Do pomoci se teď zapojili i odborníci z Jihočeské univerzity a pomáhají najít řešení vhodné ekologicky, technicky i finančně. Už teď je ale jasné, že to bude akce náročná i časově. Milan Zerzán počítá, že potrvá zhruba 3 roky.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související