700 let staré městské lesy v Hradci Králové jdou s dobou. Chystají první interaktivní lesní stezku

22. květen 2017

Je tady konečně jaro, období, kdy se to hezky v lese všechno zelená. Obrazily i duby, jsou krásně sytě zelené a je to prostě nádhera. Jak jsou ale lesní hospodáři spokojeni s uplynulou zimou? A co nás v lesích u Hradce Králové čeká nového?

Naším hostem je ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. Jaké tedy byla pro lesníky zima? Bylo hodně sněhu, dokonce se i běžkovalo v hradeckých městských lesích.
Pro stromy byla rozhodně pozitivní věc, že napadl nějaký sníh a nějaká voda je. Tak doufejme, že to počasí bude pokračovat. Vedro a sucho není ani pro lidi úplně optimální. My bychom byli rádi, kdyby každých čtrnáct dní zapršelo. A v příkopech v lese byla voda. Doufáme, že se trošku letos umoudří i to počasí.

Čtěte také

Vylepšila sněhová nadílka trošku i tu situaci se suchem?
Určitě. Třeba rybníky měly poslední dva roky podstav vody. Nebyly plné. A po zimě letos máme po dlouhé době zase vodu v rybnících.

Díky té sněhové nadílce v lesích dokonce trénoval i jeden musher z Hradce Králové.
Ano, má od nás povolení. Trénoval s pejsky na Šediváčkův long. Tahá za sebou tříkolku, kterou ale nestartuje. Takže to psí spřežení tahá motorku bez nějakých dalších vlivů.

Městské lesy Hradec Králové - naučná stezka

Tedy vy se zase budete možná soustředit po nějakých letech teď i na tu zimu.
Mysleli jsme, že ty stezky už nejsou dnes in. Ale zjistili jsme po zimě, že bychom udělali chybu. Naštěstí to přišlo včas, než jsme zrušili nějaké značení. Spíš jdeme cestou moderních aplikací a domluvili jsme se s aplikací Turista v mobilu, kde pro nás vyrobí ke stažení aplikaci do moderních chytrých telefonů. A podle ní se budou moci po těch trasách lidé pohybovat po lese. Nechceme mít všude cedulky a po každých dvaceti, třiceti metrech mít nějaké značení. Lidé dnes umí používat tyto věci. Není to závislé na nějaké síti nad vámi, ale stáhnou si to a mají to k dispozici po celou dobu, co se pohybují v těch lesích.

Historie těch městských lesů je velmi zajímavá. Je nějakých 700 let.
Ano, roku 1306 bylo poprvé zmínka, že město získalo ty lesy. Ale neměly takový rozsah samozřejmě. Až zhruba před 100 lety se dokoupila část okolo Šanovce, Hoděšovice a tam ta zadní část.

Zajímavá je i ta novodobá historie. Co třeba ta letecká střelnice. Do kdy tam vlastně byla a kde přesně?
Byla kousek od Bělečka, vlevo od místa, kterému říkáme Krytý dub. U Hradečnice, která je dnes asfaltová na Bělečko. Je tam poutač s betonovou bombou, kterou jsme obnovili, a se zákresem a o té historii něco napsáno. Jsou tam místní názvy v těch našich mapách vedené jako první voják, druhý voják, kde stály hlídky a hlídaly bezpečný prostor, kam ta letadla nalítávala. Pro nás je to místo, kde dříve leželo hodně patron a nábojnic. Dřív neměli sběrací koše, které se pověsily pod ty kulomety a zachytávaly tu munici. Takže tam běhalo plno sběračů, sbírali měděné patrony a nábojnice. Dnes už se najde minimum takovýchto věcí v lese.

Ing.Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s moderátorem Jakubem Schmidtem

Pojďme k novinkám, které letos pro nás máte. Já bych možná začal naučnou stezkou siluet.
To je věc, kterou podpořilo i město, odbor životního prostředí. Chtěli jsme, aby od Zděné boudy byla nějaká stezka mimo Lesní hřbitov, která bude fungovat i naučnou formou. Viděl jsem různě po republice zajímavé projekty, jak koukáme kde co vzniklo. Tak jsme spojili dvě myšlenky dohromady a jsou to siluety místních ptáků, které budou vyobrazeny na panelech přes nějakou technologii, laserem, počítačem udělaný, a k tomu bude obrázek, který bude krytý otvíracím takovým panýlkem dřevěným. Na něm bude QR kód, který si zase mohou zájemci stáhnout. Je to první interaktivní stezka, bych tomu řekl, v lese. Musíme jít s dobou. Stáhnete si zvuky, informace o tom ptáku. Odnesete si i něco poučného s sebou.

Taková vzdělávací záležitost.
Budou tam chytré myšlenky na těch panelech od chytrých lidí. A úvodní a konečný panel bude o tom, že se má na začátku sledovat i okolí, kde budou nějaké makety v přirozeném prostředí těch zvířat, co tady žijí. Nebudete vědět, kolik jich je a na konci se dozvíte zase formou QR kódů o těch zvířatech a zkontrolujete si, kolik jste jich našli. A bude zde ta myšlenka dopracována v tom, že sice ta zvířata jste nenašli všechny, ale neznamená to, že tady s vámi nejsou. A to jsou ty mimikry. Takže v lese, i když je nepotkáváte, tak tam jsou, akorát je nevidíte.

Broukoviště nebo hmyzí hotel taky vidím mezi novinkami.
Broukoviště jsme dodělávali teď. Není tam ještě panel. Jsou to ukázkové místa, kde ti brouci jakoby žili. Je to místo s ukázkou rozkládajících se kmenů. Řezbář vyřezal ty broučky, kteří vypadají jako z té pohádky, ještě tykadla jim chybí, ale jinak už jsou dokonalí. A u toho bude panel, co za brouky může v těchto lesích žít. Není to o tom, že v tom budou v tu chvíli ti brouci zavrtaní, ale je to možnost v těchto kmenech tady v lese živit tyto druhy. A to samé je hmyzí hotel. Jeden jsme tady vytvořili v tomto místě, druhý vytváříme u rybníku Výskyt. Zase tam bude popis, čo můžeme potkat v lese. Takže zase taková výchovná a vzdělávací záležitost.

Městské lesy Hradec Králové

V sezóně může denně do městských lesů přijít až 7 tisíc lidí. A tak je také důležité postarat se o jejich bezpečnost. K tomu slouží takzvané bezpečnostní body?
Dříve to byly traumatologické body u každé hájovny. Tam byla ohlašovna ať požáru nebo nehod a měla svoje číslo. V době, kdy nebyly mobily, tak to bylo jediné místo, odkud jste se dovolali. Zavolalo se a záchranka věděla ten bod a přijela na místo a nemuselo se složitě vysvětlovat, kde. Nebyly GPS. Dnes už je máme, takže budou označeny cedulkami, kde bude reflexní prvek, aby byl z dálky viditelný. Jsou to takové místa, kde se nejvíc lidé pohybují. Rybník Výskyt, rázná občerstvení, hájovny, křižovatky. Bude tam cedulka, na ní telefonní čísla a bude zde unikátní číslo toho bodu. Dělá se ta síť nová po celé republice. My jsme se přidali k té síti a teď se čeká na schválení orgánů činných v té ochraně.

To znamená, že když já půjdu a náhodou se mi udělá špatně, tak mohu zavolat.
Dneska má každý telefon v kapse. Dojdete k tomu místu, tam jsou vysvícená veškerá tísňová čísla, 150, 155 a to označení místa. Zavoláte složce ochrany a řeknete: stojím na traumatologickém bodu číslo 002 a oni to zadají do map a sanitka nebo hasiči to budou mít přímo ve svých mapách. Stačí jim jenom napsat ten kód toho bodu a okamžitě to je směrováno nejkratší cestou k němu.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.