Pořád něco vymýšlíme, v počítači mám složku Nápady! Směje se ředitel hradeckých městských lesů

28. duben 2023

Vydáme se do hradeckých lesů, které městu věnoval římský král Albrecht v roce 1307. Celkem jde zhruba o 3 800 hektarů zelené plochy, kde najdete několik rybníků, turistické a rekreační trasy, naučné stezky, cyklotrasy pro děti, také krásné dřevěné hradiště. Hradeckým městským lesům šéfuje už řadu let Milan Zerzán, který je dnes naším hostem. 

Kolik let už šéfujete hradeckým městským lesům? Vy to máte spočítané, ne?
1. července 2011 jsem nastupoval jako ředitel. Ale na městských lesích dělám už od roku 1998.

Čtěte také

Tak jaké je letošní jaro v lesích kolem Hradce Králové?
Já mám nejraději, když jsou stromy sytě zelené a kvetou. Pro mne je půlroční bahnité a pršavé počasí depresivní, takže se velmi těším. A doufám, že Čarodějnice budou představovat opravdový odchod zimy. A vyženeme už konečně tohle počasí.

Tedy teď v neděli spálíte čarodějnice?
Ano, v neděli vyženeme čarodějnice, protože pořád vymýšlíme něco nového. Kdybyste viděl můj počítač, tak tam mám složku nazvanou Nápady. A tam je plno věcí, a když se mne někdo zeptá, co je nového, tak ji otevřu. Ani všechny nápady nestíháme realizovat. Proto jsme dostali na starost i kemp Stříbrný rybník, prý abych neotravoval v lese.

Stříbrný rybník vznikl vytěžením písku při stavbě hradeckého fotbalového stadionu. Teď se staví stadion nový a rybník se opravuje.
Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové

Staráte se o kemp Stříbrný rybník už několik let a povedlo se už mnoho krásných věcí vybudovat.
Ten kemp si to zasloužil. Jde o úžasné rekreační místo z roku 1967 a paradoxem je, že onen rybník vznikl vytěžením štěrkopísku, který byl použit na stavbu hradeckého fotbalového stadionu. A teď se fotbalový stadion bourá a staví nový, Stříbrný rybník se opravuje. Takže to zase vyšlo ve stejnou dobu, dožití těch dvou záležitostí a nové etapy života.

Čtěte také

Stříbrný rybník je krásný areál. A my se tam také těšíme, protože 3. června se zde koná velký den s Českým rozhlasem Hradec Králové. Taky se na nás těšíte?
Říká mi mnoho lidí, že vás poslouchá. A máte úžasný program, takže všichni zůstali koukat, že to bude opravdu velké.

Pojďme ještě na ty Čarodějnice, které budou teď v neděli na Stříbrném rybníce. Chcete vyhnat konečně zimu, tak co jste připravili?
Už v loňském roce jsme se rozhodli, že se nebudeme věnovat jen údržbě, ale začneme dělat i to, co děláme běžně a dělali jsme před i covidem, tedy akce pro veřejnost. A jednou z větších akcí budou Čarodějnice. Člověk je tvor družný a chceme, aby se po zimě zase lidé konečně setkali. A Čarodějnice jsou zejména pro děti. Já mám děti moc rád, máme lesní pedagogiku, chodil jsem s dětmi do lesa a bylo to úžasné. Vždy mě nabily energií. Proto Čarodějnice, děti jsou vděčné a budou mít plno zážitků. Připravili jsme 20 stanovišť s různými úkoly pro ty nejmenší, přijdou rodiny, dostanou kartičku a budou sbírat razítka. A nakonec dostanou buřta na opečení na ohništi. Dřevo je zajištěno zdarma, buřty dostanou zdarma, dokud je všechny nevydáme. Je jich připraveno snad tisíc. A potom je i bohatý hudební program, soutěže pro děti o nejlepší obleček čarodějnice. Do půlnoci budou hrát různé kapely, a kdo bude chtít, tak tam s námi zůstane, popije a posedí.

Pro lesníky je to práce celoroční. Ale je to práce za odměnu, protože jsme v přírodě. Lidé chodí do lesa sportovat, my jsme tam celý den.
Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové

Přijít máme v kolik?
Pro veřejnost začíná program o půl druhé odpoledne. To začnou soutěže pro děti a bude tam také pěvkyně paní Hubáčková se svým souborem a s dětmi oblečenými do čarodějných kostýmů. Budou provázet začátkem programu.

Čtěte také

Slyšel jsem, že jste také vášnivý chovatel bažantů a papoušků?
Byl to můj koníček a sen. Manželka říká, že bych to měl trošku omezit, že se pak nemůžu věnovat naplno práci, rodině a dalším svým koníčkům. Papoušků máme doma plno. Různých, většinou australské druhy, které přežívají i v zimě venku. Mám různé rozely, korely a další a další. Nádherný je papoušek královský. A zjistil jsem, jak je takový papoušek chytrý. Když přijde návštěva, tak on si nejde vzít z ruky, ale já když k nim přijdu, dám jim kus trávy, tak ode mě si z ruky vezmou. Takže oni nás poznají.

Na jaře je v lese hodně práce, pro vás lesníky?
Pro lesníky je to práce celoroční, proto v lese jsme, ale je to práce za odměnu. Protože jsme v přírodě. Lidé tam chodí sportovat, ale my jsme tam celý den. Já tedy chodím do lesa za odměnu, protože jinak dělám většinou úřednickou práci. Ale na jaře s po zimě objeví v lese plno věcí, které se tam za půl roku nashromáždily, takže chceme, aby všechno vypadalo hezky. Naběhnou tam naši zaměstnanci, ale máme i dobrovolné skupiny, ať u rybníka Biřička je Nová akropolis, nebo máme dohodu s cyklisty, že si vzali na starosti asfaltové cesty v lesích a s dětmi budou vyhazovat větve a sbírat odpadky. I to je forma výuky dětí a funguje to.

Městské lesy Hradec Králové a.s. je samostatně hospodařící obchodní společnost, která je ve stoprocentním vlastnictví Statutárního města Hradec Králové, obhospodařuje lesní a rybniční majetek města trvale udržitelným způsobem a provozuje těžbu štěrkopísku. Cílem je pomocí šetrného a přírodě blízkého způsobu hospodaření, vytvořit dobře fungující rekreační zázemí pro obyvatele města Hradce Králové i další návštěvníky lesa.

Bavili jsme se o tom, že Marokánka je plná odpadků.
To mne mrzí. Na Marokánce vzniklo po těžbě písku jezero a je to z mého pohledu krásné území. Je to místo, kde se lidé začali rekreovat, chodí tam živelně, ale nám to nevadí, prostě les je volně přístupný, tak proč ne. Ale bohužel nechávají za sebou hromady nepořádku, PET lahve a další věcí. A není naší povinností mít všude po lese odpadkové koše. Lidé by si měli uvědomit svoji zodpovědnost a odnést si své odpadky z lesa. Abychom se my mohli věnovali jiným věcem. Ne jen sbírat odpadky po neukázněných návštěvnících. Navíc to je podle mne úplně zbytečná práce.

Tak ještě jednou na závěr připomeňme hradecké Čarodějnice na Stříbrném rybníce v neděli 30. dubna od půl druhé odpoledne. Určitě přijďte, čeká vás báječný program, na který jsme vás pozvali s ředitelem Městských lesů Hradec Králové Milanem Zerzánem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.