Dagmar Ruščáková: Ubrusy

7. březen 2021

Procházím jídelnou a s potěšením se zadívám na svůj ubrus. Na režném podkladu je rozkvetlá louka. Žádné divoké barvy, ale podobný klid a radost, jako když se díváte na vázu s chrpami a kopretinami. Po takovém ubrusu jsem toužila už dávno, ale přišla jsem k němu až s koupeným šicím strojem, protože takto… neformální… látky se pro konfekční ubrusy nepoužívají.

Čtěte také

Nikdy bych neřekla, že mi zrovna na něčem takovém může záležet. Jako mladá jsem ubrusy neřešila. Potom jsem měla malé děti, takže jsem v zájmu zachování duševního zdraví na spoustu let zrušila ubrusy úplně a výtvarně se u stolu realizovala pomocí různých prostírání.

No a potom jsme koupili náš poslední stůl - opravdu velký, krásný, z leštěného dubu. A já jsem zjistila, že jednak nemám nervy ho nechat bez ochrany, tedy bez ubrusu, a jednak, že ubrus na tak velké ploše už umí dotvářet atmosféru celé místnosti. Začala jsem experimentovat s barvami i vzory. I když s kupovanými ubrusy byl výsledek vždy jen takový… uměřený.

Ubrus je pohlazení pro oči i duši (ilustrační foto)

Začala jsem se rozhlížet po látkách, vlastně prvně v životě. A byla jsem okouzlena… nikdy jsem netušila, jak úžasné vzory existují!

Čtěte také

Takže vedle ubrusu s loukou mám i severské pláže. Látka má jako základ bledou modř letního nebe a na ní jsou malované pohlednicové obrázky. Sytě modré moře, zlatavé duny, nebe, maják, vybledlá prkna plážových chatek. Stačí se na ten ubrus podívat a slyším racky!

Řeknete si - louka, pláže! Co ji napadne příště? No… už vím! Minule jsem zahlédla okouzlující látku. Byla plná domečků. Historických městských domů, jaké bývají v některých jižních přímořských státech. V odstínech letního podvečera.

Jednou ho budu mít a naše jídelna bude vypadat zase jinak. Kdo ví, co uslyším, až se na takový ubrus podívám. Teoreticky bych vsadila na cikády a taneční hudbu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.