Dagmar Ruščáková: Cena slušnosti

15. duben 2018

V domě, kde bydlí můj otec si koupili byt noví lidé. Nejspíš jim při koupi vyhovovala jen poloha domu, protože se rozhodli, že před nastěhováním si byt kompletně předělají. Na nástěnku napsali, že se omlouvají, ale rekonstrukce potrvá 80 dní. To je skoro čtvrt roku...

Potom začali a s nimi začal hluk. Někdy jen hluk, jindy příšerný nesnesitelný kravál. Byli jste u toho, když se v paneláku bourá zeď? Zrovna vám za hlavou? Pokud ne, tak buďte rádi. A teď si představte, že kvůli nemoci nemůžete z bytu uniknout. A kravál trvá, den za dnem, od rána do pozdního odpoledne.

Potom demolice skončila a začal obyčejný rámus, jaký se ozývá, když se dělá nové jádro, stěny, podlahy… Hluk, ale ne vytí a rachot sbíječek. Můj otec se uzdravoval a život začal zase vypadat snesitelně. A pak, jednoho dne, u jeho dveří někdo zazvonil.

Stál tam jeden z dělníků pracujících o patro výš. Přišel s varováním a omluvou. Bohužel, ještě jeden den bude hrozný rámus, protože kdesi musejí zasekat novou elektriku. Sbíječky… znáte to. A pak se stal zázrak. Kousek obyčejné slušnosti zapůsobil. Kravál byl stále úděsný, ale po slušné omluvě, kdy navíc bylo přesně vymezeno, jak dlouho bude nepříčetný hluk trvat, se to najednou dalo nějak snést.

Zedník stavící zeď (ilustrační foto)

Celý rozdíl proti tomu začátku byl v přístupu. Ve snaze o slušnou domluvu. V pochopení, že tady se střetlo právo na rekonstrukci s právem na život. V respektu k tomu druhému. Díky tomu to na chvíli přestalo vypadat jako nepřátelská invaze.

Čeká vás rekonstrukce vašeho domu, rozkopaná ulice, výluka v dopravě, na které jste závislí? Potom vám přeju, aby vás investor takové akce nevnímal jako obtížný hmyz, ale jako někoho, k jehož právům a potřebám by měl mít respekt a nebude považovat snahu o ohleduplnost za ztrátu času. Za takových okolností se totiž všechno způsobené nepohodlí opravdu snáší líp!

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.