Dagmar Ruščáková: Noční etuda

21. březen 2021

Naráz se probudím z hlubokého spánku. Zamrkám do tmy ložnice ve snaze se nějak zorientovat a najednou mám co dělat, abych úlekem nevykřikla. Ve tmě na mě tiše zírá velký černý pes!

Čtěte také

Na okamžik zavřu oči a pak tiše vydechnu: „Berry, jestli tohle budeš dělat častěji, přijdeš o paničku!“ Snažím se probudit větší část mozkových buněk a kontroluju čas. Půl čtvrté! Ve chvíli, kdy Berry zjistí, že vnímám, otáčí se a míří z ložnice do chodby. Ve slaboučkém světle stropní wifi vidím, že se netrpělivě otáčí. „Tak jo, už jdu,“ mumlám rozespale a vylézám z postele.

Mám za sebou celé roky nočního buzení, ostatně jako každá matka. Bylo jedno, jak hluboce jsem spala, když děti něco potřebovaly, byla jsem vzhůru. Aktivní a vnímavá. Po víceleté pauze jsem zjistila, že pokud mám doma vnoučata, ona schopnost okamžitě se vzbudit a reagovat se vrací.

Dagmar Ruščáková: Noční etuda - Ari

U psů je to trochu jinak - budí mě málokdy, ve většině případů se spíš snažím zaspat mohutné mlaskání, když se naše bílá fenka Ari uprostřed noci rozhodne, že potřebuje manikúru.

Čtěte také

Jdu ke schodům. Berry se opět otáčí a pohledem mě popohání. „Však jdu,“ ujišťuju ji, když se kolem mě protáhne bílý stín - Ari chce taky ven! Otvírám dveře na zahradu, venku je mrazivá mlha. Zachvěju se a dávám pozor, kam psice běží. Noční poplach obvykle znamená trable a já potřebuju vědět jaké.

A pak vydechnu překvapením. Zatímco Berry rozvážně vychází na terasu a v klidu si užívá noc, je to Ari, kdo pádí dál od domu, aby si mohla ulevit. Konečně.

Teprve potom mi dochází, jak absurdní to celé je. Ari přece spala se mnou v ložnici… pokud ona potřebovala ven, proč mě nevzbudila sama? A jak Berry věděla, že má zasáhnout? V tu chvíli se velká černá fena vrátila z terasy a otřela se mi hlavou o bok. Pohladila jsem ji: „Proč jsi musela přijít ty?“ Odpověděla mi pohledem: „Vždyť to, paničko, znáš. Na ty mladý se prostě musí dohlédnout.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.