Dagmar Ruščáková: Nesnesitelná!

16. květen 2021

„Poslouchej, jsi si jistá, že to tady ten týden sama zvládneš?" Můj muž má své pochybnosti a já se mu nedivím, protože poslední dny to se mnou opravdu není moc k vydržení. Náhodný úraz kolene, který se ukázal být horší, než jak ze začátku vypadal, mě vyhodil z rytmu a duševní rovnováhy.

Čtěte také

Copak bolest, s tou jsem se už v životě potýkala mockrát, ta se nějak zvládnout dá. Jenže já jsem se najednou nemohla hýbat, zpočátku jsem nemohla ani řídit a stala do velké míry závislou na ostatních. A to je něco, co mi sakra nedělá dobře! Když jsem zjistila, že na takhle zřízené koleno platí jen operace, na kterou si musím počkat, a po níž bude moje bezmoc na krátkou dobu ještě větší, propadla jsem trudnomyslnosti.

Něco vám řeknu - netrvalo dlouho a lezla jsem na nervy sama sobě! To bylo nějakého vytí, skučení a… já se přiznám… i nadávání! Nemůžu chodit! Nemůžu do lesa! Řízení bolí natolik, že se poprvé v životě stávám oddaným uctívačem tempomatu. To zraněné koleno je totiž brzdo-plynové, takže automatická převodovka mi nepomůže. Po operaci nebudu moct nějaký čas řídit vůbec. Uááá!

Čtěte také

Přitom mám neuvěřitelnou kliku, že disponuju loajální a mentálně odolnou rodinou, která mě nenechala ve štychu. Speciálně můj nejdražší má už nejspíš touto dobou svatozář, protože se mě ještě nepokusil zahlušit. Já to všechno vím a jsem vděčná za tu samozřejmou a okamžitou péči. Jenže… já nesnáším, když jsem nemocná a závislá. Nemám na to trpělivost.

Takže na otázku svého muže odpovídám velmi upřímně: „Neboj, zvládnu to. Dokud jakž takž řídím, dokážu se o sebe postarat. A pak, když tu budu sama, aspoň nikdo nebude muset poslouchat, jak tu vyju!"

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.