Dagmar Ruščáková: Hudba v hlavě

2. květen 2021

Zasekla jsem se. Prostě jsem netušila, jak to vyřešit. Věděla jsem, co se stane předtím i potom. Ale tahle scéna z právě psaného příběhu prostě v mé hlavě nebyla, ať jsem se snažila jakkoliv.   

Čtěte také

V této době čekání a marného přemýšlení jsem si vyjela autem na nákup. Pouštěla jsem si písničky, když najednou… najednou… Sevřela jsem volant. Bubny bily v tempu vzrušeného srdce, vysilujícího běhu, naléhavého bušení kopyt koně v trysku. Koně?

Pustila jsem písničku znovu. Najednou jsem věděla, kam běží ten kůň, koho nese na hřbetě… a komu jde o život. Těžce hledaná scéna se mi rodila před očima, poctivě upřenýma na silnici. Pouštím písničku znovu… a znovu. Zastavím na náměstí v Miletíně, a ještě chvíli nevidoucíma očima zírám na Erbenův pomník. Tak to tedy bylo!

Byla jsem jak omráčená a jen těžko jsem si vzpomínala, proč v tom Miletíně vlastně jsem. Kouzlo však pokračovalo. Až do večera jsem měla mysl podivně otevřenou. Nejenže jsem hledanou scénu viděla, ale měla jsem dojem, že prožívám i emoce všech zúčastněných. Řeknu vám, ještěže se to nestává častěji! Je to úžasný, ale poměrně vysilující způsob tvorby.

Čtěte také

Obvykle, pokud jde třeba o fejetony, je to podstatně nudnější. Když máte nápad, píšete. Když ho nemáte, nepíšete. Když nemáte nápad a musíte odevzdat text, je to průšvih. Bez nápadu se to totiž u počítače nevysedí. Jak se blíží termín a roste zoufalství, přemítáte, proč vlastně děláte tak pitomou práci. Třeba na zpracování hromady faktur nepotřebujete náladu… tam stačí jen kafe a pevná vůle mít to za sebou.

Nicméně mozek někde vzadu deadline pozná, takže vás nakonec zachrání. Více či méně elegantně, ale na poslední chvíli vás v tom nenechá. Vy si oddechnete a slíbíte si, že příště začnete dřív. Jenže, znáte to. Buď nápad máte, nebo nemáte.

Spustit audio

Související

  • Dagmar Ruščáková: Motivace

    Tak tohle je skvělé a průšvih zároveň. Mnou vyzdobený čepec středověké dámy padne jiné herečce, než pro kterou jsem ho plánovala! Ano, moc jí to sluší! 

  • Dagmar Ruščáková: No jo, ale...

    Sedím v autě a očima sleduju barevné kartáče. Nemám ráda automyčky, ale hra barev spolu s vodními kapkami přece jen trochu kompenzuje nepříjemné pocity vyvolané hlu...

  • Dagmar Ruščáková: Kuchařky

    Bylo to pár dní po Vánocích, když mi můj mladší syn poslal sérii fotek, dokumentující precizní přípravu chilli noc carne včetně velmi lákavě vypadajícího výsledku.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.