Dagmar Ruščáková: Kuchařky

24. leden 2021

Bylo to pár dní po Vánocích, když mi můj mladší syn poslal sérii fotek, dokumentující precizní přípravu chilli noc carne včetně velmi lákavě vypadajícího výsledku. Komentář potom pravil: „Použil jsem tu kuchařku od tebe a musím říct, že je navzdory tomu sexistickému názvu výborná!" 

Čtěte také

Musela jsem se smát. Oběma synům jsem dala pod stromeček kuchařskou knihu nazvanou „Hovory s řezníkem" z edice Kuchařka pro dceru. Přiznám se, že jsem nad oním podtitulem nijak nepřemýšlela, už proto, že vím, jak ten název vznikl. Konec konců, co je dobré pro dceru by mělo fungovat i pro syny, ne?

Knihy z edice „Kuchařka pro dceru" mám ráda z jednoho podstatného důvodu: kromě obvyklých receptů tam jsou podrobně popsány základní kuchařské principy a postupy, na kterých potom ony recepty vznikají. Jak si nikdy nezapamatuju přesná množství surovin, logicky a dobře vysvětlené principy přípravy různých jídel mi v hlavě uváznou mnohem snáz.

Kuchařka Pochoutkový rok

„Hovory s řezníkem" jsem si koupila i pro sebe, už někdy v září, a musím se přiznat, že s výjimkou rychlé konzultace nad pečením svatoštěpánské husy jsem podle ní ještě nic neuvařila. Přesto ji považuju za báječné čtení. Ostatně… jako každou pěkně napsanou kuchařku. Nad takovou knihou se totiž nádherně sní!

Čtěte také

Čtu pomalu, pozorně, a velmi poctivě si představuju vše, co po mě onen manuál chce. V duchu vybírám všechny potřebné potraviny, čistím a krájím zeleninu, ovoce i maso, míchám, šlehám, opékám, smažím, peču a griluju. Jako bych cítila všechny podstatné vůně… Ach… Zkrátka propadnu kulinárnímu snění.

Je to pro mě ideální způsob vaření pro všední den. Kuchyň zůstává čistá, můj příjem kalorií nevyskakuje do ostudných výšin, a konec konců, dobrý chleba s tvarohovým sýrem a čerstvou zeleninou je také úžasná pochoutka!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.