Dagmar Ruščáková: Chůze nebo meditace?

12. červen 2022

Jdu pěknou lesní cestou, je krátce po dešti, vzduch voní a ptáci štěbetají. Jdu jen proto, abych šla. Není to vycházka s nějakým cílem, neprocházím se se psem. Říkám tomu, že jdu chodit. Cílem je protáhnout si tělo a pustit myšlenky na volnoběh.

Čtěte také

Teoreticky by bylo nejlepší nemyslet vůbec na nic, ale znáte to - zkuste se soustředit na „nic“ a skončíte s růžovým nosorožcem.

Nebo to byl slon?

Když jdu, nechávám smysly otevřené a mozek lenivý. Už jen proto, že to je stav, kdy dokáže uzrát řešení problémů, se kterými si v aktivním módu nevím rady. Ať už je to zápletka v knize, jídelníček na víkend nebo rekvizity pro novou divadelní hru.

Čtěte také

Nedávno jsem se v rámci stálého sebevzdělávání rozhodla prozkoumat taje minfulness. Do češtiny se to překládá špatně, snad jako plné uvědomění. Zkrátka jde o to, plně vnímat přítomný okamžik, ale bez hodnocení toho, co je kolem nás. Cílem je klid, nebýt štvancem nutkavých myšlenek, otupit hrany napětí a trápení.

Má se to zkoušet v klidu, v pohodlí se pomalu soustředit na své tělo. Ukázalo se, že tato cesta pro mě není - v klidu mám tendenci usínat. Rozhodla jsem se to zkusit za uvolněné chůze čili na svém chození. Výsledky byly… rozporuplné. Byly chvíle, kdy se mi to dařilo. Podmínkou však bylo, nemyslet na mindfulness!

Čtěte také

Protože jakmile jsem se rozhodla podle návodu uvolnit… ožila ta zlomyslnější část mého mozku a už to jelo. Seznam nákupů na příští týden. Co mě to tlačí v botě? Něco po mě leze! Hele, pořád ještě kvete bez. Jednu dávku sirupu už mám hotovou, co takhle udělat ještě jednu, pro změnu s mátou?

Co vám mám říkat. Vycházku jsem skončila duševně občerstvena, leč bez mindfulness. Zato s mnoha hotovými plány a mentální poznámkou - zjistit, jestli mám dostatek máty!
Ne, svoji snahu nevzdávám. Však to znáte, teprve trénink dělá mistra.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.