Co s vařenými vejci po Velikonocích? Pozor, při pokojové teplotě vydrží 3 dny. Líp jim je v lednici

15. duben 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Velikonoce, velikonoční vajíčka

Letos, stejně jako v jiných letech jsme doma barvili vajíčka, jen asi ne tolik, protože nebyla povolena pomlázka. Nicméně určitě ať už jen obarvená nebo i různě pomalovaná vejce se stala velikonoční výzdobou. Tím, že jsme se jich ale „nezbavili“ výslužkou při pomlázce vyvstává otázka co s nimi.

Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina v naší radioporadně na téma: co s vejci po Velikonocích.

Čtěte také

Pokud vejce dostatečně vaříme (10 -15 minut podle velikosti) pozabíjíme všechny choroboplodné zárodky a takové vajíčko nám pak v lednici vydrží až 2 týdny, ale pozor při pokojové teplotě tak 3 dny.

Je to tím, že skořápka vejce je pórovitá, a proto částečně propustná. A přestože jsme předchozím varem zabili nežádoucí mikroorganismy, mohou se z okolního prostředí do vejce znovu dostat.

Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.

Tedy pokud to jde, raději uložte vejce do ledničky. Jinak se je snažte co nejdříve zkonzumovat.

Výzdobu nechte jen na vyfouklých kraslicích

Pokud by vejce bylo cítit, tak ho asi nikdo nesní a pozná, že není v pořádku a vyhodí ho.

Čtěte také

Někdy se ale stává, že po rozkrojení má bílek zbarvení odpovídající obarvené skořápce – tak toho se určitě bát nemusíte. Pokud jste použili věci k tomu určené – buď potravinářská barviva nebo čím dál tím více oblíbenou tradici – cibulové slupky a lógr na hnědou, kurkumu na žlutou nebo špenát na zelenou či jiné.

Občas se stane, že po rozkrojení vajíčka bude namodralý nebo nazelenalý povrch žloutku. Ani toho se nemusíte bát. Takové vajíčko není zkažené, jak si někteří lidé myslí, jen se příliš dlouho vařilo nebo nebylo po vyndání co nejrychleji a důsledně zchlazené studenou vodou.

Změna barvy je způsobena vlivem sloučenin železa a síry. Na chuť ale nemá téměř žádný vliv.

A co tedy s vařenými vajíčky?

Strašení cholesterolem a nedoporučování jejich konzumace pro běžnou populaci už máme za sebou.

Velikonoční vajíčka

Pokud je člověk zdravý, nemá kardiovaskulární onemocnění a problémy s lipidovým profilem (laicky vysoký cholesterol) tak to, že bude týden hodovat vejce, mu určitě neublíží.

Pro ty ostatní neznamená, že se jim musí zcela vyhnout, ale určitě by jich neměli sníst tolik a nebo třeba vynechat žloutky, kde je cholesterolu nejvíce.

Na závěr ještě pár tipů - co s vejci

Tak nejjednodušší je chleba namazaný máslem nebo hořčicí a na něj nakrájené vajíčko, případně vajíčkem ozdobit či ve větší míře doplnit jakýkoli zeleninový salát.

Čtěte také

Moje babička pak dělala „lepší“ sekanou, kdy uvnitř byla právě natvrdo vařená vejce. Vařená vejce se dají zabalit i do slaniny nebo plátku hovězího či vepřového a spolu s bramborem či rýží poslouží jako oběd.

Pokud se nám nechce vařit a raději bychom něco rychlejšího, tak si můžeme udělat pomazánku na spoustu způsobů se sýrem s majonézou, bez ní s hořčicí, prostě, kdo co má rád. Nebo odlehčený bramborový salát, kde oproti Vánocům bude více vajec.

Pokud doma žádná vajíčka nemáte, protože jste nebyli na koledě, tak se dají „vajíčkové“ pochoutky zakoupit i v běžné obchodní síti – minimálně ony pomazánky.

Ing. Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zde se ale vyplatí číst etikety, abyste nezjistili, že místo vajíček máte výrobek spíše vyplněný majonézou a nějakých škrobem.

Před nákupem se třeba podívejte do naší databáze FÉR potravina. A zde je jeden z příkladů, jak by pomazánka spíše vypadat neměla.

Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související