Hana Střítecká: „Co se týká potravin a nápojů z obchodní sítě, tak můžeme být naprosto klidní“
Všudepřítomné informace o současné pandemii covid-19 spoustu lidí spíše děsí, než uklidňuje. Bohužel někdy, byť to není úplně pravda pro laika, mohou informace vypadat jako protichůdné. Příkladem mohou být potraviny a pitná voda.
Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina v naší radioporadně na téma: potraviny a pitná voda v době pandemie.
Čtěte také
Začnu vodou, to je jednodušší - ano, je-li člověk infekční, je infekční i jeho moč a stolice. Ale ta se nedostává do vody pitné, ale té, která jde jako voda odpadní do čističek k důkladnému vyčištění. Voda se vždy v nějakém kroku čistí UV zářením a chlórem, což jsou věci, které viry účinně zabíjí.
Komentáře a hodnocení situace ve smyslu, že touto cestou skutečně není čeho se bát, postupně vydal jak Státní zdravotní ústav, tak Sdružení oboru vodovodů a kanalizací.
Na stránkách FÉR potraviny se snažíme tyto informace přebírat a poskytovat naším čtenářům a uživatelům aplikace, protože většina z nik asi na stránky SZU nebo SOVAKu nechodí.
Podobně tomu je i u potravin
Pokud jsme všichni povinni nosit roušky, tak nehrozí „poprskání" potravin. A to že na potraviny sáhneme? Pokud jsou balené, tak je povětšinou nevracíme tam a zpět do regálu, ale vezmeme si je s sebou.
Čtěte také
A co se týká nebalených potravin - tak zde nejen v době „virové" je slušností zboží neosahávat holou rukou.
Provozovatelé maloobchodních prodejen by pak měli s ohledem na aktuální riziko respiračních nemocí způsobených koronavirem věnovat zvýšenou péči a pozornost čištění a desinfekci prostor i vybavení prodejen včetně nákupních košíků.
Tedy co se týká potravin a nápojů z obchodní sítě, tak můžeme být naprosto klidní.
Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.
Nicméně i zde pro klid spotřebitelů Státní zdravotní ústav udělal rozbor povrchu nebaleného pečiva a žádnou přítomnost virů nezjistil.
Stejné je to i s nebalenou zeleninou a ovocem
Pokud bychom však opravdu chtěli nějako ovoce a zeleninu přeci jen ošetřit a zachovat co nejvíce živin, je možné využít tzv. blanšírování. To je velmi rychlá tepelná úprava nad 70°C po dobu 1-2 minuty. Tato úprava je bezpečnou pro ničení jak nových koronavirů tak i většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se tak i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce.
Čtěte také
I k těmto postupům leze dohledat publikace Státního zdravotního ústavu, kde je dokonce i postup jak takové blanšírování doma provést.
Co se týká pak hospodářských i domácích zvířat jako takových, tak přestože první přenosy v Asii byly ze zvířete na člověka, tak tady u nás v našich podmínkách nic takového nehrozí. Zde se šíří jen z člověka na člověka kapénkovým přenosem.
Tedy co se týká potravin a nápojů z obchodní sítě, tak můžeme být naprosto klidní.
Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Jak ve zdraví přežít zabijačku? Spousta jídla, pivo i tvrdý alkohol. Zabrat dostanou játra a žlučník
Tradice zabijaček sahá až do hlubin pravěku, první úředně ověřené listiny o jejich konání pochází z 10. století. Řeznické řemeslo vzniklo už ale ve starověkém Řecku a Římě.
-
Víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? Obě pochoutky ale musíme správně „zakonzervovat“
Velmi záleží, kdo a jak potřebuje potraviny uchovat. Zda jen my doma a jedná se o čerstvé nebo základní potraviny, nebo potřebujeme potraviny uchovat pro další prodej.
-
Nechceme být ‚popelnicí Evropy‘. Fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?
Ing. Hana Střítecká hostem v naší radioporadně. Téma: fér potravina a dvojí kvalita potravin. Jak se nenechat napálit?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka