Čím víc utratíte, tím více od státu dostanete. To je pravidlo v oblasti energeticky úsporných řešení

17. říjen 2023

Jak modernizovat rodinné i bytové domy s co největší podporou státu? Radioporadna je dnes věnována programu Nová zelená úsporám. U mikrofonu je Pavla Kindernayová a hostem Českého rozhlasu Hradec Králové, který rád zodpoví i vaše dotazy, je Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby.

Čtěte také

Nová zelená úsporám, jaká je to příležitost a pro koho konkrétně?
Nová zelená úsporám je dotační program Ministerstva životního prostředí z modernizačního fondu, který slouží ke snižování energetické náročnosti budov a je určený pro vlastníky rodinných i bytových domů.

Lidé řeší vytápění, vodu, zateplení, fotovoltaiku. Kolik kategorií teď v programu Nová zelená úsporám je?
Aktuálně běží tři programy. Nová zelená úsporám light, Nová zelená úspora standard a Oprav dům po babičce. Každý z těchto programů je určený trošku jiné cílové skupině. Jen rychle ve zkratce: Nová zelená úsporám light je určená pro seniory a nízkopříjmové skupiny, Nová zelená úsporám standard je pro běžné občany a Oprav dům pro babičce je pro mladé rodiny, které nemají vlastní bydlení. Plánují si ho pořídit a chtějí využít starší nemovitost.

Běží programy Nová zelená úsporám light, Nová zelená úspora standard a Oprav dům po babičce. Každý je určený jiné cílové skupině.
Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby

O dotace může požádat kdokoliv? Tedy jednotlivec nebo i fyzická či právnická osoba, jako jsou bytová družstva nebo společenství vlastníků?
Je tam omezení u Nové zelené úsporám light, kde je to určeno pro seniory nebo nízkopříjmové rodiny. To znamená domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení. Tam není možné žádat jako právnická osoba. Co se týče klasické Nové zelené úsporám, tam je možné žádat jako právnická i fyzická osoba a u nového dotačního programu Oprav dům po babičce, je to pouze pro fyzické osoby.

Čtěte také

Dá se říct, na kolik peněz lze dosáhnout?
Ta částka hodně závisí na opatřeních, které se zvolí. Ale když to zase vezmu postupně podle jednotlivých programů. U Nové zelené light je možné získat až 240 000 Kč. 150 000 Kč je na zateplení, 90 000 Kč je na změnu zdroje vytápění. U Nové zelené úsporám standardní je to složitější. Tam záleží, jaká z těch poddoblastí se řeší.

Když vezmeme první áčko, to je na zateplení, tak tam je to až 950 000 Kč. Když vezmu béčko, to jsou pasivní domy, tak tam je to 535 000 Kč. A pak jsou ostatní kategorie, například výměna zdrojů tepla, a tam je to podle toho, jestli jde o tepelné čerpadlo, větrání, tam se to pohybuje, řekněme, okolo 100 až 140 000 Kč.

A nový program Oprav dům po babičce, který teď běží od 26. září, tam je možné získat až milion korun na zateplení a je možné to kombinovat i s dalšími opatřeními. Takže to může ještě vystoupat o dalších asi 200 až 300 000 Kč.

Martin Protiva a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu ohledně programu Nová zelená úsporám s Martinem Protivou ze společnosti Ekonomické stavby si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související