Vše o programu Nová zelená úsporám Light podrobně s ředitelem Státního fondu životního prostředí ČR

18. leden 2023

Hostem naší radioporadny je Ing. Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí České republiky. 9. ledna 2023 odstartoval dotační program Nová zelená úsporám Light. Řada lidí se už do programu přihlásila, ale mnoho zájemců má ještě otázky, týkající se možnosti získat tyto dotace.

Co všechno program Nová zelená úsporám Light nabízí? Jaké jsou změny proti programu Nová zelená úsporám?

Čtěte také

Oproti klasickému programu Nová zelená úsporám, který stále běží souběžně, jsme tady vyčlenili prostředky pro to, abychom mohli dát dotaci domácnostem nejvíce ohroženým energetickou chudobou. A to je tedy program Nová zelená úsporám Light.

Ten je primárně soustředěn na zateplení stávajících rodinných domů, nebo domů, které jsou sice zkolaudovány jako rekreační, ale slouží trvalému bydlení. A to zateplení se může týkat buď fasády, střechy, půdy, podlahy nebo výměny oken a dveří. Na to tento program slouží.

Žádat je možné pouze elektronicky. Proto jsme zřídili poměrně robustní síť až 350 poradců po celé České republice.
Ing. Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí České republiky

Kolik je v tomto programu celkem vyčleněno peněz?
Máme v něm pro tuto chvíli vyčleněnu 1 miliardu a 500 milionů korun. S tím, že pokud samozřejmě zájem bude velký, a troufám si říct, že už je velký, tak jsme připraveni ony prostředky ještě navýšit. Protože výhoda tohoto programu je v tom, že se jedná o jednoduchá a rychlá opatření. A dokážeme domácnostem poslat peníze i dopředu, před samotnou realizací těch opatření.

Čtěte také

A kolik finančních prostředků může získat jeden žadatel na jeden objekt?
Domácnost může na jeden objekt získat až 150 tisíc korun. A pokud to pokryje celé náklady, tak ta dotace může být i stoprocentní.

Důležité je ovšem vědět, jaké podmínky musí člověk splňovat, aby mohl požádat o dotaci z tohoto programu.
Nejzákladnější podmínka je, jestli domácnost splňuje přijatelnost z pohledu toho, že může žádat. A žádat o tuto podporu, která je opravdu velmi zvýhodněná, mohou domácnosti, které tvoří starobní důchodci, to je jedna kategorie. Pak to jsou domácnosti, které pobírají příspěvek na invalidní důchod třetího stupně.

A třetí kategorii, která může být hodně početná, tvoří domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení, s ohledem na rostoucí ceny energií.

Čtěte také

Jakým způsobem tedy můžeme požádat o dotaci?
Žádat je možné pouze elektronicky. Abychom mohli rychle vyřizovat žádosti a posílat včas peníze. To znamená, že je zapotřebí mít zřízenu takzvanou e-identitu. Chápeme a víme, že ona cílová skupina, kam míříme, může mít problém při možnosti internetového podání žádosti o podporu.

Proto jsme zřídili poměrně robustní poradní síť, jak místních akčních skupin, tak energetických specialistů sdružovaných v síti EKIS. Jde až o 350 poradců po celé České republice. Ti žadatelům pomohou s podáním žádosti i s dalšími záležitostmi.

V této souvislosti můžeme třeba za svoje rodiče či prarodiče my, když oni nemají přístup k internetu nebo zkušenosti? Může to vůbec udělat někdo jiný, kdo není v žádném příbuzenském vztahu?
Určitě to lze. Tady nejsou žádné překážky. Může to udělat třeba i kamarád či soused.

Čtěte také

Jen je důležité, aby ten samotný žadatel k tomu měl zřízenu onu e-identitu, tedy ověření toho, že onen žadatel skutečně existuje na uvedené adrese. To je podmínka toho programu, abychom mohli bezpečně posílat peníze. Ale jinak s tím může pomoci kdokoliv.

Čím žadatel musí doložit, že patří právě mezi nízkopříjmovou skupinu obyvatel?
V zásadě je to výpis starobního důchodu či potvrzení přiznání příspěvku na bydlení. To jsou ony základní dokumenty, které Správa sociálního zabezpečení, případně Úřad práce, bez problémů na vyžádání dají k dispozici.

Vše o dotačním programu Nová zelená úsporám Light s ředitelem Státního fondu životního prostředí ČR Petrem Valdmanem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související