Senioři nebo lidé pobírající příspěvek na bydlení mají stále možnost získat od státu až 150 tisíc

18. leden 2023 08:36

Státní fond životního prostředí ČR eviduje zatím na  4 500 žádostí o dotaci v nedávno spuštěném programu Nová zelená úsporám Light. Peníze jsou určené především seniorům a domácnostem pobírajícím příspěvek na bydlení s trvalým pobytem v dané nemovitosti. 

Čtěte také

Zájemci si mohou požádat až o 150 tisíc korun například na zateplení fasády nebo střechy, případně výměnu oken a vchodových dveří. Peníze mohou navíc získat zálohově. S vyřízením žádostí pomáhají zájemcům stovky pracovníků místních akčních skupin.

„Měli jsme problémy se založením identity,“ říká Jiří Cvrček, který se přišel poradit do sídla Místní akční skupiny Mezi Úpou a Metují v České Skalici na Náchodsku.

Žádost s pomocí pracovnice kanceláře právě teď odeslal. „Krásně to tam nasázeli do programu, pěkně to funguje. Já jsem maximálně spokojený.

Jiří Cvrček je v důchodu a s manželkou žije v řadovém domku. Velkou část podkladů pro žádost si připravil sám. „Jsem strašný puntičkář, tak jsem se to snažil připravit tak, aby to každý pochopil. Aby to bylo takzvaně blbuvzdorné. Takže jsem si s tím opravdu dva dny vyhrál.

Čtěte také

Teď doufá, že peníze na výměnu třinácti oken a dvou vstupních dveří dostane. „Když dotační peníze budou, tak budeme rádi. A když nebudou, tak se svět nezboří, život půjde dál.

V kanceláři místní akční skupiny je teď právě kvůli novému programu rušno, říká Zdeňka Hovorková. „Pojďte se podívat tady, to jsou všechno žádosti, které budeme ještě zpracovávat. Je jich asi 70.

Zájem lidí je velký, telefony prakticky nepřestávají zvonit. „Je to až schizofrenní. Všechno si zapisuji a pak musím lidem poslat podklady. Nesmím na nikoho zapomenout a do toho zvoní další telefon. Jsem tady zaměstnaná jen na částečný úvazek, přesto jsem tady byla třeba i v neděli a třeba včera jsem šla domů až v pět odpoledne.

Podobné je to i jinde, například v místech, které patří pod Místní akční skupinu Stolové hory.

Do domku ve Velkém Dřevíči nedaleko Hronova právě přijel Pavel Rejchrt. „Co vy hodláte dělat, co vás pálí nejvíc?, ptá se seniorky, která v domě žije se svým manželem.
„Buď okna nebo fasádu a zateplení, zní odpověď.

Čtěte také

Tomuhle staršímu manželskému páru pomůže Pavel Rejchrt prakticky s celou žádostí. „Tak já bych si udělal fotografie a přehraji si je do počítače. Nahoře si udělám snímky těch dvou oken a potom i venku té fasády.

Pavel Rejchrt má plné ruce práce, telefon mu zvoní prakticky bez přestání. S kolegy pro zájemce o dotaci zorganizovali společnou schůzku, aby dotazy zodpověděli co největšímu počtu lidí najednou.

Podobný zájem se prý dá očekávat také v dalších dnech, možná i týdnech. V programu podle zástupců Státní fond životního prostředí ČR stále zůstává miliarda korun, tedy dvě třetiny původní částky.

Spustit audio

Související