V září 2022 začne platit zákaz provozu neekologických kotlů. Připravte se, využijte kotlíkové dotace

22. březen 2022

Už od 1. září 2022 začne platit zákaz provozu neekologických kotlů. Ještě se to zdá poměrně daleko, jenomže člověk se také podle toho musí stihnout zařídit. S tím související i takzvané kotlíkové dotace, které seniorům a nízkopříjmovým domácnostem nabídnou až 95 procent dotaci na nový kotel. 

Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Ing. Petr Valdman hovoří v naší radioporadně na téma: zákaz provozu neekologických kotlů a kotlíkové dotace.

Kotlíkové dotace jsou až do 95 procent nákladů, program Nová zelená úsporám nabízí dotace ve výši 50 procent.
Ing. Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR

Kterých kotlů se konkrétně bude zákaz týkat, které jsou brány jako neekologické?
Jako neekologické jsou brány kotle, které jsou na tuhá paliva, jsou napojeny na otopnou soustavu a jsou to kotle první nebo druhé emisní třídy. To znamená, jsou to ty nejstarší kotle, zjednodušeně řečeno pro posluchače, jsou to většinou kotle vyrobené a instalované před rokem 2000.

K 1. září 2022 by už tedy měly být tyto kotle vyměněny. Bude se to nějak kontrolovat a mohou následovat i nějaké pokuty a sankce?
Podle zákona by skutečně měly být k tomuto datu kotle vyměněné. Protože víme, že těch kotlů zbývá vyměnit pořád ještě hodně, odhady jsou mezi 100 až 250 tisíci, tak samozřejmě kapacity montážních firem nejsou úplně ideálně nastaveny na to, aby se to dalo zvládnout. Byť to platí od roku 2012.

Čtěte také

Tedy pro nás je klíčové, aby domácnosti, které mají tyto staré kotle, si do konce srpna letošního roku požádaly o dotaci. Buď na krajském úřadě v rámci takzvaných kotlíkových dotací, nebo v programu Nová zelená úsporám na Státním fondu životního prostředí.

Pokud toto lidé udělají, tak případná kontrola, která by po 1. září k nim přišla, že ještě topí v nevyhovujícím kotli, tak bude brát v úvahu, že dělají vše pro to, aby v něm netopili. A budou mít v podstatě další dva roky na to, aby výměnu kotle provedli.

A pokud požádáno mít nebudou?
Pokud požádáno mít nebudou a ani nebudu mít třeba nějakou závaznou objednávku, tak zkrátka budou topit v kotli podle zákona, ve kterém topit nemají. Pak jim hrozí pokuta 50 000 Kč.

Spousta lidí říká, že na nový kotel nemá finanční prostředky. Je tedy možnost požádat si o dotace. Kdo konkrétně o ně tedy může žádat?
Požádat o dotaci si může kterýkoliv vlastník či spoluvlastník rodinného domu.

Čtěte také

Rozšířili jsme nemožnost žádat i pro domácnosti, které trvale obývají rekreační domy. Tedy aby opravdu ten zásah byl co největší.

Co je důležité, kde si lidé žádají a z jakého programu, se týká skutečně příjmu těchto domácností. Jsme si vědomi toho, že celá řada lidí má nižší příjmy, proto jsme zvolili model kotlíkových dotací pro domácnosti s nižšími příjmy, kde bude ta dotace ve výši až 95 procent.

A pro ty ostatní je dotace v programu Nová zelená úsporám, tam je to ve výši 50 procent nákladů.

Můžeme říct něco víc k tomu, čím vším lidé dnes topí v kotlech, jaká je situace? Dá se to nějak shrnout?
Nevyhovující kotle způsobí zhruba třetinu znečištění ovzduší. Což znamená, zásobují nám ovzduší v obcích všemi prachovými částicemi. A prachové částice se vážou na rakovinotvorné jednotky, tedy opravdu způsobují poměrně závažné zdravotní komplikace.

Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí

Koneckonců jakmile nastane jakákoliv smogová situace, tak stačí dva nebo tři kotle, kde se topí čímkoliv, mokrým dřevem počínaje a to ještě ta dobrá varianta, tam v řadě případů mohou topit i odpadky.

Proto je potřeba se zaměřit právě na ty domácnosti, které z různých důvodů doposud nepřistoupily k nějakému ekologičtějšímu zdroji vytápění. Těm nabízíme v tuto chvíli poměrně nadstandardní podporu v rámci kotlíkových dotací.

Naším hostem byl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Ing. Petr Valdman. Celý rozhovor je k dispozici v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související